П О З И Ц И Я на социалистите от район „Северен”, БСП – Пловдив

П О З И Ц И Я на социалистите от район „Северен”,  БСП  -  Пловдив

ДО

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ –

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ

ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

 

ДО

ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА БСП – ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БСП

 

П О З И Ц И Я

на социалистите от район „Северен”,  БСП  –  Пловдив

 

Ние, социалистите от район „Северен“ – Пловдив,  още от началото на 2016 г.,  с  тревога наблюдаваме действията, свързани с промените в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, наричан още „Законът Андреев”.

За разочарование на огромна част от  българските граждани, законът вече е гласуван от парламентарното мнозинство на първо четене, което предизвика възмущението на антифашистките сили по света.  Има вече реакция и в Европейския парламент.

Кои са основните заплахи пред демокрацията и отстояването на основните човешки права, като завоевание на нееднозначно определяния преход и във връзка с приемането ни като равноправен и солидарен член в голямото европейско семейство?

1.      Българското Народно събрание приема един реваншистки закон, който не почива на обективната историческата действителност и дава оценки на исторически периоди, на политическите дейци и на самата Българската комунистическа партия за периода 1944 – 1989 г., по които нашата историография все още не се е произнесла еднозначно;

2.      В този закон се слага знак на равенство между сталинския тип тоталитаризъм, социализма и фашизма, което е недопустимо и накърнява убежденията и вярванията на много хора в България;

3.      Извършва се политическа репресия на членовете на Българската социалистическа партия, която, според решение на Конгреса от 1990 г., е официален приемник на БКП, които членове трябва да се съгласят, че дейците на Българската комунистическа партия и нейните предшественици, които на практика изнесоха антифашистката борба на гърба си в годините преди 44 г., са престъпници и те са наследници на престъпници;

4.      С приемането на санкции за присъствието на символи от този период или паметници на дейци на обществени места, всъщност се нарушават основни човешки права, заложени в Хартата на основните права на Европейския съюз, като част от Лисабонския договор, който и нашата държава е подписала, а именно: чл. 10, чл.11 и чл. 21, а по отношение на определението „престъпен“ за режима преди 89 г. и неговите дейци – чл.47, чл. 48, чл. 49. По същият начин се нарушават и чл. 6 и чл. 10 от Европейската конвенция по правата на човека. Законът е в разрез с Конституцията на Република България – чл.11, чл.38 и чл.39;

5.      Обезпокоени сме, че са застрашени хилядите паметници на антифашистката борба в България, която е част от световната борба срещу фашизма и част от родовата и семейна памет на стотици хиляди българи. Обезпокоени сме, че ще се посегне и върху военните паметници от Втората световна война – под знака „комунистически“ – значи „престъпни“.

По решение на РС на БСП и съвместно със Сдружение „Памет и Бъдеще“ – Пловдив, започнахме събиране на подписка и предприехме интернет-кампания срещу този унизителен, реваншистки закон. Имахме предложение до НС на БСП тази подписка да върви с националния референдум на партията, което не се прие. Имаше жалба до омбудсмана Мая Манолова с искане този закон да бъде обявен за противоконституционен (Приложение 1). Готови сме на нови жалби след приемането на закона и да сезираме Европейския съд по правата на човека при необходимост. Опитваме се да противодействаме според собствените си сили. Днес обаче, преди второто четене на закона, ситуацията е друга и малко време ни дели законът да е факт и да влезе в сила.

Настояваме Европейският парламент да осъди с декларация приемането на подобно законодателство, което нарушава основните права на гражданите на Република България, да бъде подчертано, че не може да се слага знак на равенство между фашизма, социализма и героите антифашисти, които дадоха своя принос в борбата с кафявата фашистка чума и направиха Европа, това, което е днес!

Предлагаме да бъде предприета инициатива с цел да не се приемат закони в националните законодателства, а и в общоевропейското законодателство, в които по същество се дават субективни исторически оценки и недоказани конюнктурни твърдения, защото това не е работа на парламентите. 

Настояваме парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ да предприеме всички законови мерки този закон да не влезе в сила и да бъде обявен за противоконституционен!

Позицията е приета с решение на РС на БСП от 02.12.2016 г.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!