Русия затвори Калининград за поляци, напрежението расте

Русия затвори Калининград за поляци, напрежението расте


В отговор на въведения от Полша граничен контрол със страните от ЕС и Русия, Федерацията ограничи свободното преминаване от страната към Калининградска област.
От руското външно министерство съобщават, че са уведомени за едностранното решение без предварителни консултации и няма ясна връзка между взетите мерки и гарантирането на сигурността на събития във Варшава и Краков.

„Изхождайки от принципа на реципрочност, руската страна взе ответни мерки относно полски граждани, планиращи да посетят Калининградска област. Те ще останат в сила докато Варшава възстанови предишния режим в съответствие със споразумението“, се казва в изявление.

Министерството отчита уверението от Полша, че ограниченията са временни, но държи да проследи как ще бъдат изпълнени на практика.

В края на миналия месец стана ясно, че Русия планира да разположи модерни балистични ракети в прибалтийския ексклав до 2019 г. Установките се явяват отговор на елементи от американския противоракетен щит, разположени в Полша.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!