Русия отряза Германия! Двете сили не се разбраха за боевете в Сирия

Русия отряза Германия! Двете сили не се разбраха за боевете в Сирия
Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли днес призива на своя германски колега за по-дълго прекратяване на огъня, отколкото досегашните три часа дневно, за да се доставя хуманитарна помощ в сирийския град Алепо, предаде ДПА. 

На обща пресконференция в Екатеринбург Лавров все пак се съгласи с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, че тридневните тричасови паузи са недостатъчни. За да може тези паузи да бъдат по-дълги обаче, е необходимо да бъдат разрешени редица въпроси, свързани с борбата срещу тероризма, каза Лавров, цитиран от Нова тв.

„Резултатът от тези кратки паузи е леко подобряване на хуманитарната ситуация. Но главният резултат е, че те позволиха на терористите да попълнят редиците си с около 7000 души, да не говорим за големите количества оръжия и муниции“, посочи той.

В Алепо ситуацията се мени постоянно. Ние виждаме много големи рискове от доставка на хуманитарна помощ по въздуха. Заради природните условия или променящата се конфигурация на терена тези пратки често попадат не у тези, за които са предназначени, а в ръцете на терористите, отбеляза руският външен министър.

„Тези, които доставят помощи, трябва да съгласуват това преди всичко с правителството на Сирия“, подчерта Лавров.

Щайнмайер от своя страна отново призова Русия да прекрати бойните действия и да позволи хуманитарната помощ да достига до най-големия град в Северна Сирия. „Хуманитарната ситуация в Алепо е катастрофална и това не може и не трябва да продължава“, подчерта той.

Двамата министри водиха разговори в Екатеринбург, след като по-рано днес говориха пред студенти от местния Уралски университет.

По-късно днес говорителят на германската канцлерка Ангела Меркел призова Русия да окаже „силен натиск върху сирийския президент“ за облекчаване на страданията в Алепо. Щефен Зайберт разкритикува предложението на Москва за тричасови паузи в сраженията всеки ден, като го нарече „цинично“, защото всеки знае, че това време просто не стига да се възстановят запасите за бедстващите там хора, отбелязва и Асошиейтед прес.

Меркел е загрижена за съдбата на хората в Алепо и е получила пряк призив от местен сирийски лекар – Хамза ал Хатиб, да помогне за прекратяване на бомбардировките срещу цивилни хора, каза говорителят.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!