Русия създава зони за свободна търговия с 12 държави

Русия създава зони за свободна търговия с 12 държави

Руското правителство обмисля възможността за създаване на свободни икономически зони не само в постсъветското пространство, но и извън него, съобщава вестник „Известия“.

През септември ще бъде подготвен доклад за перспективите за подписване на споразумения за свободна търговия с 12 страни. В предварителния списък влизат Египет, Израел, Индия, Китай, Индонезия, Иран, Камбоджа, Република Корея, Венецуела, Никарагуа, Перу, Чили. От министерство на икономическото развитие поясняват, че въпросът за свободни зони за търговия редовно е повдиган от търговските партньори на Русия на различни нива, включително на двустранни междуправителствени комисии.

Междувремено външният министър на Австрия Себастиан Курц е предложил на ЕС схема за свалянето на санкциите срещу Русия. Според плана санкциите ще се свалят постепенно за всяка изпълнена точка от Минските споразумения, предаде Regnum, позовавайки се на местни медии.

Курц отбеляза, че съществуващите отношения между Москва и Брюксел трябва да се променят, при което и ЕС да протегне ръка на Русия. Според него в този случай и Москва ще предприеме в отговор действия, които ще подобрят отношенията й с ЕС.

„Ние можем да приемем такова положение, в което при всяко изпълняване на точка от Минските споразумения ще се свалят и санкции“, заяви той.
На 19 юни външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че ЕС трябва да сваля постепенно ограничителните мерки, въведени срещу Русия. Според него санкциите не са самоцел на ЕС.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!