Руски депутат: Дано геополитическата игра на НАТО има своите предели

Руски депутат: Дано геополитическата игра на НАТО има своите предели

На фона на активизирането на НАТО на Изток, т.е. в руското направление, и особено на фона на провеждащите се в Полша най-мащабни учения от времето на студената война, ми се иска да вярвам, че геополитическата игра на САЩ има своите предели. Това пише руският депутат Игор Морозов в статия за „Известия“ в четвъртък (9 юни).

Морозов, който е член на комисията за международни отношения, смята, че вземайки предвид ядрения потенциал на Русия, руските въоръжени сили, които са във висока бойна готовност, оръжието, демонстрирано така ярко в Сирия, САЩ едва ли са готови да играят за загуба.
Във всяка многоходова комбинация обаче има „слепи“ зони, които в първия етап от сценария остават невидими поради редица обстоятелства и се проявяват доста по-късно, когато да се спре развиващия се процес е вече невъзможно.

В момента „сляпата“ зона на натовския сценарий е в Украйна, която с маниакална настойчивост се самопредлага на натовските „ястреби“ като ударна сила. Изправен пред нерешения военен конфликт в Донбас, разрушената икономика и огромния външен дълг, президентът Петро Порошенко се стреми да привлече вниманието на Запада, за да получи поне някаква помощ от ЕС и НАТО и да се задържи на власт. Русия само би се радвала, ако Украйна успее да се интегрира икономически в ЕС и да реши и други въпроси, свързани и със сигурността. Но според нас (Русия – бел. ред.) стремежът на САЩ да отделят $390 млн. за военните нужди на Украйна, включително за смъртоносно оръжие, е погрешен, пише Морозов.

Според него включването във военни учения на НАТО на страна, в която тече гражданска война и нивото на националистични настроения, включително и във военните кръгове, се преобръщат, е погрешен ход. Погрешен ход конкретно е подготовката на въоръжените сили на Украйна за настъпателна операция в състава на многонационалните сили на НАТО, смята депутатът. Той предупреждава, че подобна грешка може да стане фатална и то не само за Украйна…
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!