САЩ напускат ТТП, експерти виждат нови перспективи за Русия

САЩ напускат ТТП, експерти виждат нови перспективи за Русия
Изходът на САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП) създава възможности за Русия и Евразийския съюз. Това смята директорът на центъра за интеграционни изследвания към Евразийската банка за развитие Евгений Винокуров, цитиран от РИА „Новости“ във вторник (24 януари)

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за излизането на САЩ от споразумението за ТТП.

Според Винокуров ТТП можеше да стане най-голямата зона за свободна търговия в света – 12 страни, население от 1 млрд. и 40% от световния БВП. „То би увеличило БВП на страните в него с 1,1%, а обемът на търговията – с 11% в дългосрочен план“, смята експертът.

В същото време той е убеден, че като цяло споразумението би било изгодно за САЩ, но основният печеливш е щял да бъде бизнесът с високите технологии.

„Изходът на САЩ от ТТП създава възможности за Русия и Евразийския съюз (ЕАС). Сегашната външнотърговска стратегия на ЕАС предполага сключване на споразумения за редица зони за свободна търговия с допълнителни компоненти (най-вече регулиране на инвестиционния режим). Тази стратегия е правилна и отговаря на текущите предизвикателства. Сега разработването и сключването на такива споразумения в Азиатско-тихоокеанския регион ще бъде по-лесно“, подчертава Винокуров.
Източник: bg.rbth.com

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!