Сергей Станишев е избран за зам.-председател на Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

Сергей Станишев е избран за зам.-председател на Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи


На снимката (от ляво надясно): Зам.-председателите Ян Олбрехт (Зелени, Германия) и Барбара Кудрицка (ЕНП, Полша), председателят на комисията Клод Мораес (С&Д, Великобритания), който беше преизбран за втори мандат, зам.-председател Кинга Гал (ЕНП, Унгария) и лидерът на ПЕС Сергей Станишев

Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев беше избран единодушно за заместник-председател на Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Това съобщиха от пресофиса на Сергей Станишев.

„Благодаря на всички колеги за подкрепата и гласуваното доверие. За мен тази позиция е голяма чест и отговорност, тъй като това е една от най-големите комисии на ЕП – и като числен състав, и като тематичен обхват“, заяви Станишев.

„Доволен съм, че успяхме да запазим този важен пост за делегацията на българските социалисти в ЕП след напускането на г-жа Илияна Йотова, защото в тази комисия са концентрирани редица важни за България въпроси – политиките, свързани с миграцията и бежанците, граничната охрана, Шенген, правосъдието и върховенството на закона, визовият режим с трети страни, защитата на личните данни и т.н.“, коментира българският евродепутат.

В компетенциите на комисията влизат въпроси като борбата с международната престъпност и тероризма, опазването на основните права, гарантирането на защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот в цифровата ера, борбата с дискриминацията, новите мерки в областта на сигурността на ЕС като Европейската гранична и брегова охрана и редица други. Комисията работи с представители на властите в държавите-членки, Европейската Комисия, специализираните агенции на ЕС, гражданското общество и академичните среди.

Станишев добави още: „Борбата с тероризма, включително на европейска почва, и проблемът с миграцията изискват преосмисляне не само на европейския подход към сигурността, но и на защитата на основните граждански права и свободи. Във времена на икономическа криза и ширеща се безработица, намирането на нов баланс между инвестиции в социалната сфера и в сектор сигурност е още по-трудно. Предстои много работа по тези теми на европейско равнище и комисията LIBE ще бъде точно в окото на бурята“.
ИЗТОЧНИК: ТРУД

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!