Сирия обвини Франция в организирането на химическа атака близо до Дамаск през 2013 година

Сирия обвини Франция в организирането на химическа атака близо до Дамаск през 2013 година

Британския вестник „Индипендънт“ публикува материал, в който прави достояние на обществеността изявлението на постоянния представител на Сирия в ООН Башар Джафари, който обвинява Франция в организирането на химическа атака в сирийския град Гута през август 2013 година.

Според думите му, целта е била недопускането на група учени от ООН в Алепо, където по-рано, през март същата година, бойни групи са използвали химическо оръжие.

Тогава групата от инспектори е била водена от шведския учен Аке Селстром. „Използването на химическо оръжие в покрайнините на Дамаск е трябвало да попречи на Аке Селстром да посети Алепо, защото Франция е знаела кой всъщност е използвал химическо оръжие там.

Те искаха да попречат на Селстром да достигне Алепо по всички възможни начини и затова в Гута бе извършена химическа атака с участието на френското разузнаване“, заявява Башар Джафари.

Напомняме, че в нощта на 21 август 2013 г. по населението на Гута, намиращ се до Дамаск са били насочени няколко ракети с бойни глави, съдържащи около 350 литра зарин. Според различните източници броят на жертвите е между 281 и 1729 души като голяма част от тях са деца.
Превод и редакция: БЛИЦ

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!