Таско Ерменков: Без газ от “Газпром“ няма да се справим през зимата

Таско Ерменков: Какво наистина ни предлагат да ратифицираме?
Въпросът не е да осигурим газ на всяка цена, а на достъпни цени и в достатъчни количества, смята енергийният експерт

„Газ има, може да се намери, но на цената, на която ще я платим, ще бъде убийствена и за икономиката, и за бита. Така че въпросът не е да докараме газ на всяка цена, въпросът е да бъдем достатъчно разумни да намерим онези варианти, които биха ни помогнали да намерим газ на достъпни цени и в количества, които да ни гарантират нормално изкарване на зимата.“ Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков по радио “Фокус“.

По думите му липсата на газ и липсата на перспективи по отношение на това откъде ще се гарантира газовата сигурност, е риск за цялата икономика на държавата. „Темата с арбитражът е доста рискова и при всички случаи не трябва да се стига до това. Ние имаме горчив опит с арбитражите, които са водени срещу държавата и нямаме спечелен такъв“, каза още енергийният експерт.

Според Таско Ерменков от думите на правителството не е станало ясно какво се случва с преговорите с “Газпром“. „От “Булгаргаз“ казаха, че преговорите се водят на високо политическо ниво. Премиерът и министърът на енергетиката казват, че се водят от “Булгаргаз“. В крайна сметка говорителят на правителството твърди, че се водят някакви разговори, но не се знае дали са официални или не. Нещата не са розови и се усеща безсилие във възможностите, които правителството има“, смята той.

„БСП още от февруари месец твърдим, че с “Газпром“ не трябва да се прекратяват отношенията. Напротив, трябва да се подновят разговорите“, припомни членът на НС на БСП и продължи: „И не само за доставки по съществуващия договор, а започване на разговори за по-дългосрочни договори, по примера на Унгария, където да можем да сменим и формулата на ценообразуване така, че да бъде по-благоприятна.“ По думите на Ерменков това са неща, които от левицата аргументирано са говорили, а сега другите партии се опитват да го взимат. „Но българският народ е достатъчно разумен, за да види кой последователно защитава интересите им и кой в момента политиканства“, допълни той.

Според Таско Ерменков няма как да увеличим количествата на газ от Азербайджан, защото находището в Шах-Дениз е било надценено, а страната има достатъчно други клиенти. „При всички положения трябва да не разчитаме само на Азербайджан, а да търсим алтернативите, като без “Газпром“, няма как да се случат нещата“, категоричен е енергийният експерт. По думите му “Северен поток 2“ е с нагнетен газ и само чака разрешение от немския регулатор да потече и така няма да има никакъв проблем с доставките на газ за Европа.

„Когато в парламента се гласуваше темата за отношенията към Русия, от БСП гласувахме против санкции. В крайна сметка виждате, че санкциите не влияят добре и не са в интерес нито на Русия, нито на Европа“, припомни Таско Ерменков.

Във връзка с предложението за намаляване на цената на газа през октомври месец енергийният експерт заяви: „Нека не забравяме, че тези 30% намаляване на газа идват след едно увеличение от 100%“, заключи Таско Ерменков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!