Таско Ерменков: За да не загубим тотално, реакторът за „Белене” трябва да заработи

Таско Ерменков: За да не загубим тотално, реакторът за „Белене” трябва да заработи
Таско Ерменков: Първото нещо, което трябва да направим какъв проект за втора АЕЦ искаме.

Дали това да е 100% частен проект, в който държавата няма да има думата нито за експлоатацията, нито за безопасността или да запазим някакъв дял и контрол. Това каза в студиото на БНТ Таско Ерменков.

Той припомни, че в момента има забрана да се прави каквото и да е по „Белене”, решение на Министерски съвет и потвърдено от парламента.

„Това решение трябва да се отмени, иначе ще нарушим закона и отново ще има министри в прокуратурата”, каза депутатът от БСП и член на Енергийната комисия. За да използваме вече изработените реактор и допълнителни съоръжения към него, те трябва да работят, иначе сме на тотална загуба, смята той.

Ерменков отхвърли възможността реактора да се продаде, защото „никой не търси атомна централа втора ръка”. Според него, не трябва да се протакат нещата и да се започне процедура по търсене на инвеститор и да се стартират преговорите.

„Само така ще избегнем тоталната загуба и ще си възстановим парите за реактора”, завърши Ерменков.
Източник: pik.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!