Таско Ерменков: Късото одеяло на енергетиката покрива един критичен участък, но открива друг

„Няма законодателна инициатива на Министерството на енергетиката през този мандат на парламента. То е абдикирало от своите задължения за законодателни промени или пък се крие от обществени обсъждания и мнението на специалистите.“ Тази позиция изрази пред БНР депутатът от БСП Таско Ерменков. „Министерството абсолютно е абдикирало от своята роля в регулирането на обществените отношения в този сектор“, смята той. Проблемите в енергетиката според Ерменков се решават като „дърпаме една парченце от късото одеяло на енергетиката да покрием критичен участък, който днес сме идентифицирали и в същото време, понеже одеялото е късо, откриваме друг участък“. Най-порочният начин да се правят законови промени е те да се вкарват между първо и второ четене – така се избягва обществено обсъждане, привличането на специализирани организации и заинтересовани лица. За специфична област като енергетиката това е още по-неприемливо, заяви Ерменков. „Революционното“ предложение на Рамадан Аталай НЕК да престане да бъде обществен доставчик е абсурдно, подчерта Таско Ерменков. „Абсурдно е потребителите на дребно да излязат на пазара от догодина. Ако някой се опита да каже нещо противно, той или не разбира от енергетика, или се опитва да я разруши“, коментира Ерменков в предаването „Преди всички“. Стратегия за устойчиво енергийно развитие по думите му би включвала „всички онези аспекти, които се опитват да бъдат решени от управляващите в момента на парче“. Тази стратегия според Ерменков трябва да разписва ясни цели, критерии и времеви хоризонти – „нещо, което в момента липсва“. Интервюто чуйте в звуковия файл.

„Няма законодателна инициатива на Министерството на енергетиката през този мандат на парламента. То е абдикирало от своите задължения за законодателни промени или пък се крие от обществени обсъждания и мнението на специалистите.“

Тази позиция изрази пред БНР депутатът от БСП Таско Ерменков. „Министерството абсолютно е абдикирало от своята роля в регулирането на обществените отношения в този сектор“, смята той.

Проблемите в енергетиката според Ерменков се решават като „дърпаме една парченце от късото одеяло на енергетиката да покрием критичен участък, който днес сме идентифицирали и в същото време, понеже одеялото е късо, откриваме друг участък“.

Най-порочният начин да се правят законови промени е те да се вкарват между първо и второ четене – така се избягва обществено обсъждане, привличането на специализирани организации и заинтересовани лица. За специфична област като енергетиката това е още по-неприемливо, заяви Ерменков.

„Революционното“ предложение на Рамадан Аталай НЕК да престане да бъде обществен доставчик е абсурдно, подчерта Таско Ерменков.

„Абсурдно е потребителите на дребно да излязат на пазара от догодина. Ако някой се опита да каже нещо противно, той или не разбира от енергетика, или се опитва да я разруши“, коментира Ерменков в предаването „Преди всички“.

Стратегия за устойчиво енергийно развитие по думите му би включвала „всички онези аспекти, които се опитват да бъдат решени от управляващите в момента на парче“.

Тази стратегия според Ерменков трябва да разписва ясни цели, критерии и времеви хоризонти – „нещо, което в момента липсва“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!