Филип Попов: Хората от Брегово са оставени на произвола на съдбата

Филип Попов: Хората от Брегово са оставени на произвола на съдбата
Декларация на Парламентарната група на „БСП за България”

Община Хайредин е разположена в Северозападна България, с общо население 5624 жители към 2009 г. Община Враца, също е разположена в Северозападна България, с общо население 73 894 жители според преброяването от  2011 г. Община Брегово е разположена отново в северозападната част на България, като населението на общината по преброяване от 2011г. е 5514 души.

Общото между тези общини е, че и трите се намират в най-бедната част на България – Северозападна България,  най – бедният регион в целия ЕС. Общото е, че и в трите общини живеят достойни и трудолюбиви български граждани, че и в трите общини населението вече е значително по-малко, а демографската катастрофа придобива чудовищни размери.

Общото е, че са български общини  и ги сполетя бедствие, а държавата би следвало да се погрижи за всички тях, да предпази живота и здравето на всеки един българин, независимо от неговото местоживеене.  Държавата, правителството, не може конюнктурно, без каквито и да било обективни, реални критерии да разделя хората от различните общини, но за съжаление го прави.

Прави го по най-безпардонен и уродлив начин, наказвайки гражданите  от община Брегово, заради техния свободен политически избор. Прави го, защото в община Брегово ГЕРБ никога не са печелили, каквито и да било видове избори. Правилно беше отпусната финансова помощ както за Хайредин, така и за Враца, но Брегово отново беше пренебрегнато, Брегово е наказано от българското правителство. Може би там, според  г-н Борисов, живеят друга категория хора, по-малко граждани, по малко европейци, които не заслужават грижа от държавата си.

В Конституцията на Република България, ясно и категорично е записано, че цялата държавна власт произтича от народа, а хората от Брегово са част от този народ, г-н премиер. Република България е единна държава с местно самоуправление, но местното самоуправление не значи абдикиране на държавата от отговорност. Република България е правова държава.

Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. Къде в Конституцията или законите на страната, уважаеми г-н премиер, пише, че по ваше усмотрение, според моментно ви настроение, без ясни критерии, по мними причини може да залагате живота и здравето на българските граждани на карта, просто, защото бездействате и не помагате на бедстващи българи.  Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността- пише в Конституцията.

Как в такъв момент, когато Брегово е под вода, когато има реална опасност от екологична катастрофа, защото в приливните води има реална опасност да се съдържат тежки метали, а от там да се просмучат и в питейната вода на общината, как държавата, правителството ви е гарантирало живота, достойнството и правата на хората от Брегово, когато под вода са 7 хиляди декара ниви, под вода са помпените станции, снабдяващи общината с питейна вода? Като е изпратена проверка в общината, дали са били спазени процедурите по осъществяване на европейски проекти. Това ли е вашето разбиране за европейско бъдеще, когато хората бедстват, когато са застрашени и единствената власт, която се грижи за тях е местната, да им бъде изпратена проверка, за изпълнението на европроекти?

Г-н премиер, не си ли взехте поука от Мизия? Не ви ли стресна какво направихте за обезопасяването и стопанисването на язовирите в България, на защитните съоръжения? Какво е състоянието и на Напоителни системи, чиято задача е не само напояване, а и отводняване, и защита на населението от наводнения?

Каква е вашата стратегия за развитието на този сектор, защото моментният, аварийният, пожарният подход не е решение, а риск, неоправдан риск.  Хората от Брегово, кметът на общината са оставени от това правителство на произвола на съдбата и милостта на времето. До днес, на кмета на общината не е предоставен официален резултат за качеството на питейната вода.

Хората не знаят, какво чака тях и децата им, дали ще осъмнат в домовете си живи и здрави, дали пиейки от чешмяната вода, това няма да им се отрази на здравето, защото факт е г-н Борисов, че в Северозападна България раковите заболявания са се увеличили многократно.  В тази връзка, когато очевидно държавата нехае, ПГ на „БСП за България” предприе действия да се вземат проби от водата, да се изследват в независима лаборатория и да се съобщи на населението резултатът от изследването. Проблемът със защитната дига при Брегово, която е държавна собственост, не е форсмажор, не е възникнал от вчера.

Той съществува още от първото правителство на г-н Борисов, още от 2010 г., когато Брегово беше изправено пред реалната опасност да бъде потопено. Въпреки множеството писма и призиви на кмета на Общината, към всички отговорни институции, от 2010г. досега вие, като управляващи и водещи в три правителства, не направихте нищо за Брегово. Голямата „помощ“ за Брегово беше оказана единствено по време на изборите, когато там беше изпратена жандармерия, не защото имаше проблеми, а за да се покаже на хората, кой е самодържецът в България и да помислят как да гласуват.

Къде е сега жандармерията- може би пази стотиците хиляди дупки по пътищата ни.  Къде са институциите, къде е правителството, къде е държавата, къде е помощта за тези българи? Няма ги! Хората в Брегово са обзети от страх, отчаяние и гняв.

Страх от наводнение и цистерни със сярна киселина, които преминават денонощно през целия град в непосредствена близост до училище и детска градина,  страх за живота и здравето си. Отчаяние и гняв, породени от бездействието на правителството.

Отчаяние и гняв, че са забравени и наказани от правителството на България, от Вас г-н Борисов. Г-н Премиер, Брегово е част от България. Не се отнасяйте към българите там като към лош материал. Те са достойни, честни и смели български граждани.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!