„Форбс“: Как „Вашингтон пост“ пусна фалшива новина за „руски хакери“

"Форбс": Как "Вашингтон пост" пусна фалшива новина за "руски хакери"
Неотдавнашна статия на „Вашингтон пост“ показа колко лесно е да бъде разпространена фалшива новина с помощта на водещи издания, пише наблюдателят на сп. „Форбс“ Калев Лийтару.

На 31 декември „Вашингтон пост“ публикува статия под заглавие „Руски хакери са проникнали в енергийната система на САЩ чрез компания във Върмонт, твърдят официални лица“.

Влиятелният вестник съобщи, че в компютърната система на компанията Burlington Electric уж бил открит програмен код, свързан с руски хакери.

„Руснаците не са задействали кода, за да навредят на дейността на компанията, но както заявяват чиновници, пожелали анонимност, проникването в енергийната система на страната има огромно значение, тъй като то представлява сериозна потенциална уязвимост“, се твърди в статията.

Вярно е, че след няколко часа в материала бяха нанесени поправки: оказало се, че времето и обстоятелствата около „проникването“ в компютърната мрежа засега са неизвестни. Самата компания Burlington Electric опровергава взлома. Оттам твръдят, че подозрителната програма е била открита единствено на един ноутбук, който на всичко отгоре не е бил свързан с корпоративната компютърна мрежа.

„Историята за руските хакери, дълбоко проникнали в енергийната система на САЩ и готови да потопят цялата държава в тъмнина с едно щракване на копчето, изведнъж се превърна в разказ за един ноутбук, на който е имало една-единствена вредна програма и който въобще е е бил включен в мрежата“, пише иронично журналистът от „Форбс“.

„Вашингтон пост“ обръща внимание на изявлението на Burlington Electric и допълва статията си едва час и половина по-късно. А това говори, че от вестника въобще не са е опитали да се свържат с представители на компанията преди публикуването на материала и да проверят фактите, отбелязва Калев Лийтару.

„Съдейки по всичко, някакъв източник от правителството е подхвърлил на вестника сензация за руснаците, проникнали в енергийната система на САЩ. И вместо да се обърнат към самата енергийна компания и да изяснят подробностите, от вестника просто са публикували историята в същия вид, в който са я скалъпили чиновниците“, отбелязва журналистът от „Форбс“.

Но и след всички поправки в текста, заглавието на сайта на „Вашингтон таймс“ гласи: „В рамките на руската операция е осъществено проникване в енергийна компания във Върмонт, което заплашва енергийните мрежи в САЩ, твърдят чиновници“. В същия некоректен вид заглавието се разпространява в социалните мрежи. Което има огромно значение, подчертава наблюдателят на „Форбс“: потребителите им обикновено обръщат внимание само на заглавията и рядко четат целите статии.

В материала са намесени и ФБР и министерството на вътрешната сигурност, според които руските хакери използват фалшиви имейли, за да подлъжат получателите да разкриват своите пароли.

В интерес на истината трябва да отбележим, че на 3 януари вестникът съобщи, че информацията и въобще наличието на вредна програма в мрежата на Burlington Electric не се потвърждават. Оказва се, че служител на компанията сметнал за подозрителен IP-адрес, към който се включил неговият компютър. Проверка установила, че това е обикновен адрес, който не е свързан нито с хакери, нито с Русия…
Превод и редакция: Епицентър.БГ

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!