Христо Проданов: На 4-ти април всички вие решавате дали Борисов да остане на власт

Христо Проданов: Единствено и само БСП може да отстрани ГЕРБ от властта
Целта, която от ГЕРБ са си поставили, е да създадат хаос с изборите, за да могат да разнасят чувалите

„Направихме всичко възможно да сложим край на това Народно събрание колкото се може по-рано – направихме 5 вота на недоверие. Много партии, които твърдяха, че са опозиция, всъщност пазеха управляващите.

Единствено БСП беше опозицията, която истински жeлаеше този парламент по-рано да прекрати своето действие“, заяви водачът на листата на Коалиция “БСП за България“ Христо Проданов в ефира на БНТ като уточни, че левицата е направила всичко, което им позволява закона и парламентарните възможности.

В предаването “Още от деня“ той анализира социологията, която показва едно нещо – че БСП единствената политическа партия, която има възможност да отстрани ГЕРБ от това управление. Знаците сочат, че двете партии, които участват на тези избори, са ГЕРБ или БСП, каза още той.

„Най-честно спрямо избирателите е, да излезеш с програма, която след като спечелиш изборите, да следваш. Оттам нататък въпросът с следизборните коалиции, е въпрос на приоритети. Но първото и най-важно на тези избори е да си върнем държавността. А това може да стане единствено ако отстраним ГЕРБ от власт“, категоричен бе Проданов.

Във връзка със скандала за протоколите Христо Проданов отново повтори, че и в наглостта трябва да има граници. „Не може след като имаш цялата изпълнителна и законодателна власт, имаш мнозинство в ЦИК, да търсиш някой друг, който да ти е виновен за съставянето на протокола. Този Изборен кодекс е приет с мнозинството на ГЕРБ и ОП, а ЦИК е изпълнила волята на законодателя“, обясни той като добави, че начинът, по който ГЕРБ се учудва, че някой спазва закона, е красноречив пример за тов, как приемат всичко.

Той уточни, че левицата бе против този Изборен кодекс: „Бяхме против, защото знаем, че целта, която са си поставили, е да създадат хаос, за да могат да разнасят чувалите и да саботират изборите. БСП ще спечели, затовате искат да изплашат хората да не гласуват“, заяви той.

Христо Проданов представи вижданията на левицата за това как страната трябва да се изведе от кризата: „Трябва да се създадат правила. Ние няколкократно предлагахме да се спазва правилника за пандемии, приет още през 2006 г., за да може всеки един бизнес и гражданин да знае кога какво се случва.“ Той уточни, че когато няма правила има хаос. Именно това, което в момента наблюдаваме – последни сме по ваксинация и първи по смъртност.

Христо Проданов цитира думи на Ангела Меркел от онлайн заседанието на ЕС, отнасящи се за управляващите: „Не обвинявайте и не се оправдавайте с Брюксел. За всичко, което се случва, е виновно правителството.“

На въпроса какво би направила БСП на мястото на правителството, за да достави ваксини, водачът на листата в 23 МИРотговори така: „Щяхме да дадем възможност на българските граждани да избират, максимално голям брой ваксини. Щяхме да покрием цялата квота, която ни се полагаше, а не да вземем много от най-евтината, и тези, които са по-скъпи, да спестим от тях и да не изпълним квотата си.“

БСП има план за развитието и растежа на България. „Пари има. Нашите мерки, които предлагаме за повишаване стандарта на живот на българските граждани, струват около 1.5 млрд. годишно. В момента Бойко Борисов чисто с държавни пари си купува изборите“, категоричен бе той като добави, че 50-те лева за пенсионерите свършват този месец.

Въпросът със Северна Македония, Христо Проданов коментира така: „Нужно е корекция в поведението на нашите съседи. В крайна сметка ние имаме договор и правила, които трябва да се спазват. Езикът на омразата трябва да бъде прекратен“, обясни кандидат-депутатът от БСП.

Проданов изрази теза по шпионския скандал, според която българският съд трябва да вземе решение дали има престъпление, а политиците са последните, които трябва да говорят по този въпрос преди това да стане. „За БСП шпионажът е престъпление, то е национално предателство и трябва да бъде наказано, но след като е доказано.“

В заключение той се обърна към всички български граждани с думите: „В последната година всички на площадите искаха оставката на Борисов и правителството му, но тогава той решаваше дали да си я подаде. На 4-ти април всички вие решавате дали да остане на власт. Аз ви призовавам на 4-ти, с бюлетина номер 4 за по-доброто развитие на България.“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!