Явор Божанков: Промените в изборното законодателство на ГЕРБ са скандални

Явор Божанков: Промените в изборното законодателство на ГЕРБ са скандални
Управляващите имат план за сглобяване на авторитарна машина за репресия

„Промените в изборното законодателство на ГЕРБ, приети по нощни доби, са скандални. До днес не намерихме рационално обяснение за тях.

Политическият знак от тези промени ще остане в историята, а от юридическа гледна точка, това един ден ще се изучава в правните факултети.“ Това заяви пред БСТВ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков.

Според него обяснението на управляващите за промените е разнопосочно. Той припомни, че ГЕРБ бяха твърдо за елемент на мажоритарен вот и преференции, а в един момент са се обърнали на 180 градуса. „Парламентарната група на ГЕРБ няма собствена воля и явно министър-председателят е приел да изпълнява законодателни функции. Ако има гневна реакция на обществото, дават назад“, добави Божанков.

„ГЕРБ казаха, че връщат старото положение с преференциалния вот и че ще има избор на нова ЦИК, но пропускат, че с гласуването на промените бяха приети и други, които са много скандални“, каза народният представител от левицата. Според него коалиционните партньори на ГЕРБ също са дали разнопосочни сигнали- дали са подкрепяли промените в изборното законодателство.

„ГЕРБ имат план за сглобяване на авторитарна машина за репресия и нейното въвеждане в експлоатация“, категоричен беше Явор Божанков.  Народният представител от левицата обясни, че от ГЕРБ са внесли законодателни промени в Народното събрание, с които искат да променят вече гласуваните промени на изборното законодателство. Това обаче е грешка, защото те още не са обнародвани от държавния глава и не са публикувани в Държавен вестник.

„Няма как да променяш промени, които не са влезли в сила. Затова твърдя, че един ден това ще се изучава в правните факултети като абсолютен прецедент и подигравка с правото в България“, заключи Божанков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!