Нинова от Русе: Хората искат да овладеем цените и да им вдигнем доходите

Корнелия Нинова: Поемам цялата отговорност и подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия
Бюджетът трябва спешно да се приеме и то с много силен социален пакет

„Ние вече казахме, че срещата изглежда странна, предвид това колко остри бяха отношенията и са между ГЕРБ и “Продължаваме промяната“.“ Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред журналисти в Русе предстоящата среща между ГЕРБ и ПП. „Да видим какво ще излезе от нея. Дали това е първа крачка за правителство, дали просто ПР, за да може, ако не се стигне до правителство, да се търси вина в някой друг“, каза още тя.

По думите ѝ от левицата в този момент прилагат по-различен подход: „Обикновено сте чували почти всички депутати да казват “Да чуем хората, говорим от името на хората“ – ние тръгнахме на обиколки из страната. Русе ни е третата област, бяхме в Смолян и Сливен, именно затова – да усетим и да видим хората какво казват“, обясни тя и разкри какви са техните призиви:

„Почти навсякъде е едно и също – овладейте цените и ни увеличете доходите. И ето това ще бъде нашето поведение в парламента. Ние вече започнахме разговорите с другите партии за бюджета“, посочи Нинова и разкри част от исканията на БСП – таван на цените, две тарифи за плащане на електроенергията, минимална работна заплата – 850 лв., майчинството да следва минималната заплата. За децата за има безплатни лекарства и учебници и младите до 26 г. да бъдат освободени от плащане на данък върху доходите.

„Тоест съсредоточаваме се върху децата, младите и работещите, особено работещите-бедни – 500 000 души работят на минимална работна заплата. За пенсионерите също – преизчисляване на пенсиите“, обобщи тя.

Според Корнелия Нинова в момента в парламента най-важното е да се приеме бюджетът: „Очевидно преговорите за правителство ще се проточат, другите разговори също, но бюджетът е задължителен, спешно трябва да се приеме и то с много силен социален пакет“, категорична е тя.

На въпрос дали е задължително да има правителство, за да има и бюджет, Нинова отговори: „Не е задължително. Вече сме били в такава ситуация миналата година – когато се водеха преговорите, ние държахме третия мандат и го държахме достатъчно дълго, за да може да се приеме бюджетът. Необходимо е разумно мнозинство. Доказали сме го миналата година – направихме бюджет и социално ориентиран, и в подкрепа на икономиката в онези тежки кризисни месеци. Нашият призив е да направим същото и сега“, коментира тя.

Нинова потвърди позицията на БСП, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. „Когато отиде при втория – “Продължаваме промяната“, и ако ни поканят, ще се отзовем на разговори. За третия мандат ще разсъждаваме, когато бъде връчен“, обясни лидерът на левицата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!