Мая Манолова награбва и колекторските фирми.

колекторските фирми.


Националният омбусман Мая Манолова предложи днес в Пловдив сформиране на работна група с представители на всички организациите за защита на потребителите. Целта е изработване на законови промени за борба с т.н. колекторски фирми. „Най-драстичната мярка, която смятам да предложа е да се забрани на арбитражните съдилища да разглеждат потребителски спорове. Те не са органите, които биха могли да защитят гражданите от неравнопоставени клаузи в договорите“, заяви Манолова.

Според нея използването на арбитражни съдилища от колекторските фирми е огромно нарушение. „Това е схема, която по един незаконен начин се използва от монополни дружества, доставчици на обществени услуги и от фирми за бързи кредити. Те продават дългове си на колекторски фирми. Създават се арбитражни съдилища, които служат на „господаря“, който ги е създал, въпреки че няма регламент за това. А актовете им се ползват със силата на присъда и са основание за снабдяване с изпълнителен съд“, поясни националният омбудсман .

По думите на Манолова след снабдяването с изпълнителен лист гражданите се дават на съдебен изпълнител. “ Например за един дълг от 30 лева от 2005 година, който е минал през всички тези инстанции е станал 550 лева. Дори и да са погасени 30-те лева пак им се търси цялата сума. Имах среща с председател на един от тези съдилища, който е най-голям от новопоявилите си. Той се „похвали“, че за миналата година са образували 102 000 дела. За сравнение Софийският административен съд гледа под 15 000 дела годишно“, уточни Манолова.

„Решена съм на днешния световен ден за защита правата на потребителите да призова за общи действия всички организации, които защитават гражданите. Трябва да се преустанови този рекет върху потребителите в България, който се налага от симбиозата между монополно друество, доставчик на обществени услуги –колектрорска фирма –арбитражен съд“, каза Мая Манолова.

Тя даде конкретен пример за липсата на регламент при създаването на арбитражните съдилища. „С кмета на Пловдив, ако искаме за половин час, можем да си направим съд. Ще го кръстим Велик пловдивски съд, ще да назначим охраната за арбитри, а секретарката на кмета за деловодител. Ще викаме гражданите като със съобщаваме номера на делото и просто ще им произнесем актове, които ще пратим след това за издаване на изпълнителен лист. Това може да звучи абсурдно, но е абсолютно реалистично, защото няма никакви правила“, завърши Манолова.

Източник:plovdiv.topnovini.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!