Миков: Здравето не може да бъде стока

Михаил Миков: Ще има здравеопазване и за бедните


„Москов и ГЕРБ правят така, че още повече да се увеличат личните разходи на хората за здравеопазване. Здравето не може да бъде стока, заяви лидерът на БСП Михаил Миков в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия по повод отмененото от Конституционния съд разделяне на здравния пакет на основен и допълнителен. По думите му „здравеопазването става по-недостъпно, а здравето – все по-незащитено“.

„Ние можем да чакаме. Въпросът е, че през това време българските граждани ще умират. Защо трябва един пациент да чака, след като така или иначе ще плати Здравната каса и той така или иначе ще мине през съответното здравно заведение“, аргументира се Миков.

„Москов реформира онова, което баща му Костов измисли. Измислиха търговски дружества-болници. Ние още тогава казахме, че здравето не може да бъде стока“, изтъкна лидерът на БСП.

Той беше категоричен, че до края на годината редица по-малки болници – държавни, обществени и общински, ще бъдат затворени поради недостиг на средства: „Лекарите постепенно си събират чуковете и отиват в други болници, след като Москов не иска да го направи“.

„Конституционното право, което е изрично, е нарушено със закона”, посочи Михаил Миков. Според него целта на реформата в здравеопазването не трябва да бъде спестяване на пари и определи подобен подход като „абсурден”. „Другият въпрос е кака се харчат или по-скоро как се крадат парите, как се разхищават и как се разпределят? От 1995 до 2013 г., от 5,2 на 8 процента са се увеличили средствата за здравеопазване. Народът е намалял с около 2 милиона”, коментира още Миков.

Източник: glasove.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!