Отхвърлиха предложение на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за ограничаване на „гърмящите реклами”, програми с насилие и реклами по време на детски предавания

БСП


Левицата предлага и съставът на Съвета за електронни медии да се обновява на 3 години

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ отново направи предложения за промени в Закона за радиото и телевизията, които залата за пореден път отхвърли. Народният представител от левицата Мариана Бояджиева обясни, че проектът на ЗИД на Закона за радиото и телевизията предвижда въвеждането на нови норми, които ограничават излъчването на програми, които показват жестокост и насилие. Тя поясни, че в редица европейски страни такива програми не могат да бъдат излъчвани в определени часови граници. „Нашето предложение е това да бъде между 7:00 и 22:00 часа”, допълни тя.

Бояджиева уточни, че със законопроекта БСП предлага и съставът на Съвета за електронни медии да се обновява на 3 години, с нов член от квотата на НС и от квотата на президента, а на всяка шеста година – с двама нови членове от квотата на НС и един от квотата на президента. „Така ще можем да възстановим справедливостта, тъй като със законовите промени през 2010 г принципът на системно обновяване и приемственост в СЕМ е нарушен”, подчерта народният представител. Сред предложенията е да бъдат въведени нови изисквания към членовете на СЕМ – да нямат друго гражданско, освен българско, и да имат най-малко 5 години професионален опит.

„В момента Законът за радио и телевизия борави с неясното понятие „сила на звука”, за което не е дадена легална дефиниция. Контролът на СЕМ по отношение на „гърмящите” реклами е неефективен, ако изобщо е възможен”, коментира Бояджиева. Във връзка с единния стандарт за регулация на нивата на звука в рекламата, който се прилага в Европа, БСП предлага да се въведе измерването на три основни характеристики на звуковия сигнал – интегрирана гръмкост на звука през цялата програма или предаване, обхват на гръмкостните нива в предаването и максимално ниво на звуковия сигнал. „В момента законът допуска предаване да бъде прекъсвано от спот за реклама. Според нас това е недопустимо, защото децата възприемат всичко, което е поднесено в едно предаване, без да могат да разграничат рекламното внушение от останалото съдържание”, каза още депутатът от левицата. Мариана Бояджиева обясни, че с предложенията си БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ цели да гарантира по-пълна защита на интересите на потребителите в случаите, когато телевизионните зрители са деца и да не се допуска излъчване на реклама в детски предавания.

Източник:bsp.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!