САЩ няма никаква необходимост от лична среща с Ердоган !

Obama Erdogan

ОБАМА ОТКАЗА ЛИЧНА СРЕЩА С ЕРДОГАН
Американският президент Барак Обама отклони предложението за лична среща с президента на Турция Реджеп Ердоган, който ще пристигне на визита в САЩ в близките дни, пише Wall Street Journal.
Ердоган разчиташе да се види с американския президент по време на откриването на джамията в щата Мериленд, чието строителство бе финансирано от Турция. Но от пресслужбата на американския лидер отговорили, че президентът на САЩ няма никаква необходимост от лична среща с Ердоган, пише авторът на статията.

Решението да не се срещне с Ердоган по време на визитата му във Вашингтон не следва да се възприема като пренебрежение, доколкото президентите са се срещали през ноември по време на G20 в Турция и са говорили по телефона през февруари», — цитира изданието съобщението на Белия дом.

Както отбелязва изданието, по време на последната визита на турския президент през 2013 година Обама го приветства лично.
Според експерти, настоящият отказ не предпоставя нищо добро за президента на Турция.

«От Белия дом искат да покажат, че Ердоган вече не е за тях желан гост», — отбелязва заместник директорът по националната сигурност и международна политика от Центъра за американски прогрес Макс Хофман.

Той подчерта, че растящият авторитаризъм на Ердоган и неговата жестока и непримирима политика спрямо кюрите не е можела да не се отрази на турско-американските отношения.

Напрежението в отношенията между Вашингтон и Анкара възникна заради подкрепата на САЩ към сирийските кюрди. Във Вашингтон са убедени, че кюрдите се борят с терористичната групировка Ислямска държава. Турция на свой ред нарича кюрдите терористи и обстрелва с артилерийски огън позициите им.

От Вашингтон, обаче, отбелязват, че Анкара си остава «важен съюзник по линията на НАТО», но призовават Турция да прекрати обстрела на формированията, които се борят срещу Ислямска държава.
Източник:bgr.news-front.info

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!