Владимир Путин се обадил на Бокова

0,,17500289_303,00


Путин казал на Бокова по телефона: Руски контингент ще участва в разминирането на Палмира. Българката е потвърдила готовността на ЮНЕСКО за съвместна работа с Русия и Сирия по щетите, нанесени от терористите

Отрядите за народна защита (ОНЗ) на сирийските кюрди продължават да настъпват към т.нар. „столица“ на джихадистите – град Рака. Някои отряди вече само на 20 км от него и се подготвят за щурм, съобщи Kurdishdailynews, цитиран от световните агенции. Те са обкръжили града от три страни, а от запад към него настъпва сирийската армия. По-рано днес армията на Дамаск и местното народно опълчение превзеха изцяло историческия град Палмира, след като прогониха с боеве терористите от „Ислямска държава“. Това е най-значителната победа на правителствените части над ИД, откакто в края на миналия септември в конфликта с въздушни удари се намеси Русия.

След ожесточени боеве армията вече контролира изцяло Палмира, включително античния комплекс, военното летище и жилищните квартали. Оцелелите терористи, спасявайки се от руските бомбардировачи, са се изтеглили към Сохне, Рака и Дейр аз Зор. Руски военни самолети са извършили 40 полета около Палмира, поразявайки 158 обекта на екстремистите, съобщи руското Министерство на отбраната.

Инженерните части на сирийската армия разминират античната част на града с историческите паметници, частично унищожени от екстремистката групировка.
В опит да затруднят придвижването на войските бойците от ИД са заложили голям брой експлозивни заряди на пътното платно и са минирали редица сгради. Сирийската армия в свое заявление отбеляза, че победата й в Палмира е положила основата за пълния разгром на „Ислямска държава“.

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, от началото на офанзивата край Палмира са убити най-малко 400 джихадисти. Това са най-тежките загуби на групировката в една отделна битка, откакто тя се появи в разгара на сирийския конфликт през 2013 г., каза Рами Абдел Рахман, ръководителят на центъра.

„Губейки Палмира, ИД автоматично губи голямата сирийска пустиня и режимът на Башар Асад ще може да напредне към границата с Ирак, голяма част от която е под контрола на джихадистите“, отбеляза той.

Сирийската армия и опълчението обградиха днес напълно град Карятейн, намиращ се на 30 км от Палмира. Вероятно в близките дни ще започне и дългоочакваното настъпление към Рака.

Руският президент Владимир Путин в заявил в телефонен разговор с ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, че руски контингент ще участва в разминирането на Палмира. Това съобщи говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Путин е поздравил Бокова с освобождаването на Палмира. Двамата са се договорили ЮНЕСКО, Сирия и Русия възможно най-скоро да направят всичко необходимо за оценка на щетите, нанесени от терористите на Палмира, и да изработят план за възстановяване на каквото е възможно, посочи Песков.

Бокова е благодарила на Путин за съдействието и изцяло е потвърдила готовността на ЮНЕСКО за съвместна работа, допълни говорителят на Кремъл.
Източник:ndt1.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!