БСП социална справедливост и прогрес

БСП социална справедливост и прогрес

БСП социална справедливост и прогрес

Абревиатурата БСП вече ще значи още нещо за социалистите, освен името на формацията им – Българска социалистическа партия.

„БСП е тук! БСП – Борба, Социална справедливост, Прогрес.

Мъже, жени, народ,

Нашата борба е за България!

Продължаваме!“

С тези думи завършва политическата декларация, която трябва да бъде приета от БСП по време на 49-ия й конгрес другата седмица. Тогава социалистите ще избират и нов лидер.

Поводът за документа е 125-ата годишнина от основаването на левицата от Димитър Благоев, затова започва и с негов цитат. И завършва с преплетената в края фраза на Никола Вапцаров от „Ще строим завод“.

Декларацията, изготвена под ръководството на зам.-председателя на партията от лявото крило Янаки Стоилов, първият път не беше приета от пленума в средата на март. Причината – твърде много залитания към послания и стилистика от миналото, заради което документът бе отнесъл критики по време на заседанието.

В новия вариант, вече приет от Националния съвет преди седмица, от последния абзац на документа са изчезнали само две изречения:

„Звездата на социализма, помътнена от идейни отстъпления и порочни практики, отново ще заблести с пълна сила. Работим за бъдещето на социализма, за социализма на бъдещето“.

Заявката на социалистите, че са „единствената влиятелна партия, която се стреми да преодолее капитализма“ си стои в текста. Стремежът към „демократичен социализъм“ – също.

В конгресните си документи – декларацията за 125 години БСП, политическата платформа и доклада за състоянието, партията прави преглед на историята си и на тази на прехода. Последният е заклеймен като провален, защото не е направил така, че хората да живеят по-добре. Социалистите казват, че не „късат неудобни страници“ от историята си и това върви заедно с повтаряне на поне две места, че по времето на комунизма, особено през 80-те години на миналия век, България е била е една от 30-те най-развити страни в света.

В един от документите социалистите признават за „кадрови грешки“ при номинации и подкрепа за хора във властта по време на управленските си мандати, но примери не са назовани. За разлика от други пъти, сега анализът на левицата е по-скоро насочен към самата нея, отколкото към коалиционните й отношения в последните управления, особено тези с ДПС.

Традиционно идеологическа критика поучава „десницата“, но и тя е събирателен образ – управляващите сега не са споменати никъде поименно.

БСП не оспорва членството на България в ЕС и НАТО, но заявява, че България трябва да защитава интересите си – нещо, което сега не се случвало.

НА ШЕСТВИЕТО НА БСП: ОПИТАХА ДА ЗАПАЛЯТ ЕВРОПЕЙСКОТО ЗНАМЕ (СНИМКИ)

В декларацията за годишнината си БСП вижда дори потенциална война:

„Светът, Европа и България преживяват отново дълбоки и драматични промени. Финансовата, икономическата, социалната и бежанската криза ни изправят пред големи опасности. Тероризмът се превръща в основна заплаха за света и европейските граждани. Разпадането на еднополюсния свят, разделението и противопоставянето между част от Запада и Русия правят света непредсказуем и опасен. Никога през последните десетилетия, както сега, рискът от война, която може да засегне Европа и България, не е бил толкова голям“, прогнозират социалистите.

МИХАИЛ МИКОВ: БЪЛГАРИЯ Е НЕСУВЕРЕННА И НЕСТАБИЛНА

В политическата си платформа БСП отново предлага по-голяма намеса на дължавата във всички сфери на живот, прогресивни данъци, повече социални плащания и насочване на държавни пари в развитието на икономиката, диференциране на ДДС за някои стоки.

Една от новите идеи, засягащи и бизнеса, е въвеждането на задължително изискване поне 50% от печалбата на компаниите да се инвестират в подобряване на условията на труд и заплащането на работниците.

Социалистите искат и пълна ревизия на „т.нар. пенсионна реформа“, която да обвърже продължителността на живота с възрастта на пенсионирате – тоест възрастта за пенсия да се намали.

Трите документа ще са обект на обсъждане по време на конгреса. Другата му важна работа ще е да избере нов лидер.

Сред кандидатите са сегашният лидер Михаил Миков и депутатката Корнелия Нинова, смятани за фаворити. Заради големия брой номинации – в списъка са още Красимир Янков, Георги Гергов, Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев, Кирил Добрев и др., се очаква изборът да стане на втори тур.

„Очаквам от всички 30-ина номинации да има огромно количество отводи и до битката за лидер на първия тур да останат около 4-5 кандидати“, са прогнозите !

Гласуването на конгреса отново ще е тайно, с бюлетини в общо 40 подготвени за целта урни.

Източник: clubz.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!