Георги Свиленски: Най-достойното за един ръководител е да подаде оставка и да поиска нов кредит на доверие

Георги Свиленски: Най-достойното за един ръководител е да подаде оставка и да поиска нов кредит на доверие
„БСП се представи по-добре отколкото на предишните европейски избори, особено с оглед на по-ниската избирателна активност спрямо 2014г., както и това, че имаме повече евродепутати, но оценката е еднозначна – ние загубихме.

Най-достойното и най-моралното нещо, което може да направи всеки един ръководител, е да подаде оставка и да поиска нов кредит на доверие от партията, която го е избрала“.

Това заяви пред Нова телевизия зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. По думите му оставката на Нинова е подадена съобразно Устава – подава се оставка, след 2 седмици се свиква Конгрес, който да я констатира и след това има пряк избор на председател. „Нинова ясно заяви, че ще се яви на този избор и ще потърси доверието на членовете на БСП.

Когато си загубил избори, трябва да поискаш отново доверие, за да вървиш напред. Иначе е непочтено спрямо тези, които са те избрали на този пост“, заяви той и подчерта, че също е депозирал своята оставка като председател на Националния предизборен щаб.

Георги Свиленски подчерта, че БСП е провела добра кампания – над 700 срещи на кандидатите на терен в цялата държава, ясна „Визия за Европа“ и „Визия за България“. Той подчерта, че няма как да приеме, че БСП не е говорила по европейски теми – всички проблеми, които имат българските граждани, не могат да бъдат отделени от европейската проблематика – било то доходи, сигурност, отбрана или корупция. „Обвиненията са за това, че казваме истината, показваме фактите, което ядоса Борисов и той започна да дава обидни квалификации както към нашите кандидати, така и към председателя на партията.  Това е най-малкото неприемливо в една кампания“, категоричен бе той.

Според него БСП е била поставена в много неравностойно положение – срещу 17 -те кандидати за евродепутати на БСП е изправена цялата държавна и общинска администрация, цялата медийна мощ, която може да има в държавата, и самият Борисов. „Той до последно отричаше, че е ръководител на предизборния щаб, а използваше целия държавен ресурс. Само в последните 2 седмици, когато той се намеси, МС раздаде над 300 млн. лв., а днес- още 20 млн. лв.“, подчерта социалистът.   По думите му работата на Борисов не е да бъде шофьор на Нанков, да обикалят по цял ден пътищата на България и една национална телевизия да ги излъчва директно.  Свиленски заяви, че въпреки всичко, БСП е успяла да мобилизира ядрото си – до момента над 30 000 граждани повече са гласували за левицата спрямо предните европейски избори, но не е успяла да отвори ветрилото на периферията. „Това го оценяваме като проблем и пред нас стои задачата да го постигнем“, каза още той.

Георги Свиленски обясни, че решенията в БСП се взимат от Националния съвет и той е решил листата ни да бъде такава. „Тези кандидати повече от 30 дни не спряха да се срещат с хора, да работят и всеки допринесе – кой с каквото можа. Искам отново да им благодаря“, коментира той. На въпрос за Сергей Станишев и преференциите, Свиленски отговори: „НС на БСП отреди на Станишев 5-то място в листата, а вотът с преференции го постави на второ. Гражданската квота също допринесе с преференции“, заяви той. По думите му предстои всяка основна, районна, общинска и областна структура на партията да направи своя анализ на причините за резултатите, да се извадят поуките и да се вземат необходимите мерки. „Предстоят важни местни избори, които БСП не може да си позволи да загуби“, наблегна той. Според него е притеснителна ниската избирателна активност и всяка партия трябва да си извади поуките – защо хората не искат да гласуват.

Георги Свиленски обясни, че в последните 3 месеца ПГ на левицата е била извън парламента с ясно заявени причини –  машинното гласуване, непрочистените избирателни списъци, смяната на ЦИК и връщането на преференциалното гласуване. „Това не беше грешка. За тези месеци българският парламент показа, че не работи, че е несъстоятелен“, каза той и допълни, че това е видно от часовете, които е работило НС и от броя на законите, които е приело.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!