Датски учен: НАТО трябва да погребе „глупашките планове” по разполагане на системите за ПРО

Датски учен: НАТО трябва да погребе „глупашките планове” по разполагане на системите за ПРО

Професорът по международна политика от Копехагенския университет Уле Вевер в интервю за изданието Politiken заявил, че НАТО трябва прекрати разполагането на ПРО край границите с Русия

Ученият нарекъл нейното разполагане в Европа „глупашки планове”.Уле Вевер заявил своята подкрепа на руската гледна точка относно ставащото в съвременния свят, пише ИноТВ.

„Руската трактовка на събитията, станали за първите 20 години след края на Студената война, тоест до 2010 г., е по-вярна, отколкото западната. Руската интерпретация е много по-близо до действителността, отколкото западната. Ние не се отнасяме с нея уважително, а като страна от трето качество” – констатира датският професор.

Сред фактите за „не уважително отношение” Вевер сочи усилване силите на Алианса край границите с Русия, увеличаване на количеството бойна техника в съседните ра Русия страни и военни кораби в Балтийско море.

„Русия разбра, че ако се държиш като главен хулиган в класа, който нарушава правилата и внася някакъв хаос, то ставаш донякъде по-силен. И с тази стратегия те преуспяха, тъй като им се удаде да върнат Русия на световната карта. Би било обаче съвършено невярно това да се счита като проява като руска експанзия” – счита Уле Вевер.

Според учения, опасенията от конфликт на Русия със Запада са преувеличени, тъй като в Москва разбират опасността от такава „голяма война”.

Професорът поддържа нарастването на военните сили в Балтика, обаче отбелязва, че изпращането на военни контингенти в Полша, България и Румъния не е целесъобразно. Също следва и отказване от плановете за разполагане на системата за ПРО, която не може да се възприеме иначе освен като факт за подготвяна агресия.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!