Днес си спомняме за Тома Димитров Трайков – един от създателите на ДС!


Тома Димитров Трайков – Герой на социалистическия труд! Активно участвал в антифашистката борба. Сътрудник на Емил Марков – Командир на НОВА. Осъден по процеса Емил Марков на 15 години затвор. Излиза от Пазарджишкия затвор на 8 септември 1944. На 9 септември е назначен в МВР от Антон Югов. Един от основателите на Държавна сигурност.

Пълномощен министър Работи в стопанския сектор на държавата. Награждаван два пъти с орден Георги Димитров. Герой на социалистическия труд. Като командир на отделение в Народоосвободителната въстаническа армия –НОВА Тома Трайков участва дейно в промяната на геополитическата ориентация на страната ни. От март 1943 г. до 9 септември 1944 г. НОВА оставя началото на поредица радикални промени, довели до установяването на дълготраен мир в страната ни.

Днес ние можем да кажем, че след това важно събитие България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в обществото.

А Тома Трайков записва името си като един от създателите на Държавна Сигурност като офицер, който е бранил интересите на родината ни.

Тома Димитров Трайков е роден на 15.08.1913г. и умира на 5.12.1991г. За такива хора можем да кажем, че те само служиха на родината си, те създадоха държавата ни! За това днес почитаме паметта му!

Светла му памет!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!