Корнелия Нинова: Европа няма да ни плати 1,1 млрд.лв.

„От няколко месеца предупреждаваме, че България е заплашена от санкции по европейски програми. Нашите предупреждения бяха отхвърлени от правителството като несериозни. Единственият начин да се отговори на правителството на Борисов е да се разполага с документи и факти“. Тава заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията и представи писмо на ЕК, главна дирекция „Земеделие и развитие на земеделските райони“, с което опроверга думите на зам.-министъра на земеделието, че това не е истина.  „Край на мита „на тях им ги спират, на нас ни ги пускат“, допълни тя.

Нинова цитира текст от писмото: „Грешките в обществените поръчки, не са правилно и прозрачно отчетени и оказват влияние върху изчисленията. Заради което ГД „Земеделие“ смята, че резултатите от работата на Сертифициращия орган не могат да бъдат използвани като снова за приключването на сметките на Разплащателната агенция. ГД „Земеделие“ не би могла да получи достатъчна увереност, че разходите на РА BG1, Държавен фонд „Земеделие“ са направени в съответствие с правилата на ЕС“.

Следващата стъпка е този непредвиден разход от националния бюджет да бъде покрит със заем

Според председателят на БСП това означава, че тези пари няма да бъдат платени от Европа, а като последици за всеки българин ще бъде тези пари, около 1.1 млрд. лв., да се покрият от националния бюджет. „Следващата стъпка е този непредвиден разход от националния бюджет да бъде покрит със заем. След миналата седмица вече е 17 млрд. лв заем и ще продължава да расте. Това е подаръкът от правителството на Борисов“, коментира още тя. По нейните думи това са заеми и дългове, които ЕК няма да възстанови, защото фирми, процедури и обръчи от приближени до правителството, оползотворяват европейски средства не по предназначение.

Нинова припомни, че миналата седмица БСП е започнала да изнася факти за фирми и механизъм за раздаване на средства. „Подписват се едни договори на ниски цени, а след това се сключват анекси на нови допълнителни плащания, плащат се пари за неизвършени дейности, без процедура по обществена поръчка, предоговарят и дават на фирми, които са спечелили веднъж нови поръчки. Куп нарушения, които водят то това“, обясни председателят на БСП.

Няма да спрем да вадим факти. Става въпрос за модел, по който се краде

„Няма да спрем да вадим факти. Започнахме с една фирма. Следващата седмица очаквайте за други. Не става въпрос да удряме една или друга фирма, а за модела, по който се разпределят тези средства и се крадат и какви ще последствията за всички“, подчерта тя.

Нинова посочи, че евродепутати от левицата ще зададат въпроси в ЕК, за да получат информация в подробности. „Евродепутатите се заемат с това в Европа. Българските народни представители задаваме тези въпроси в българското народно събрание – колко ще бъда удържано на България, кой ще ги плати тези пари, ще се покриват ли с нови заеми. Искаме цялата истина“, каза още тя.  Като втора стъпка Нинова посочи изготвянето на преглед на всички лобистки закони, приети по време на мандата на това правителство, като тази инициатива ще бъде превърната в национална кампания. „Лобистките закони ще бъдат представени следващата седмица конкретно кого обслужват и за колко пари става дума. Това ще бъде на местно равнище – решения на общински съвети, защото и там са превежда такава политика. Тя е модел на управление“, заключи Корнелия Нинова.
Източник: bsp.bg/