Михаил Миков и Янаки Стоилов готвят бламиране на Нинова за новия състав на Изпълнителното бюро на БСП

Михаил Миков и Янаки Стоилов готвят бламиране на Нинова за новия състав на Изпълнителното бюро на БСП

Загубилите битката за властта в БСП Михаил Миков и Янаки Стоилов подготвят  бламиране на някои от предложенията на Корнелия Нинова за новия състав на Изпълнителното бюро

Очаква се Миков  да се противопостави на някои от посочените от новия председател кандидатури за ИБ и то така, че те да не бъдат избрани.

А пък Янаки Стоилов правел усилия да събере данни,  за да докаже, че изборът на някои от членовете на Националния съвет от конгреса е нелегитимен и по този начин да попречи на регистрацията на новото ръководство в съда. Мотивите му били, че освен делегати, и гости били участвали в избора, което е в нарушение на устава. Ако това наистина бъде допуснато, то ще е пореден удар върху старото ръководство, което носи отговорността за организацията и провеждането на най-висшия партиен форум.

На днешния първи Национален съвет след конгреса на партията новоизбраният лидер трябва да предложи състава на Изпълнителното бюро, което пленумът да гласува. Очаква се тежък разнобой, който може да попречи дори да бъдат избрани зам.председателите на столетницата.

Според устава, лидерът има право лично да подбере състава на тясното ръководство, но утвърждаването му става поименно от членовете на Националния съвет. Тези, които не съберат 50%+1 от гласовете, отпадат от ИБ и то остава с намален състав, обясниха от „Позитано” 20.

По тази причина соцдепутати предрекоха, че в него място може да не намерят Георги Гергов, Красимир Янков и Кирил Добрев. А и тримата дадоха рамо на Нинова на конгреса, така че е нормално да бъдат предложени за членове на ИБ. И тримата обаче влязоха в тежък сблъсък с Михаил Миков преди и по време на конгреса.

През цялата седмица, включително до късно в петък вечерта Нинова водеше тежки разговори за постовете в ИБ и за намирането на’трудния баланс между враждуващите крила в партията. Тя има трудната задача да не допусне разцепление в червените редици, поради което ще й се наложи вероятно да направи и компромиси.

Още в предизборната си кампания Нинова обеща да намали състава на новото ИБ от 17 на 15 души, като няма да има дублиране на шефски постове  в парламента и в групата. По тази линия от ИБ ще изхвърчи Янаки Стоилов, който е зам.-шеф на НС.

След като Нинова обеща в ръководството да има по-малко депутати и евродепутати, а повече представители на регионите, за членове в него се спрягат имената на Весела Лечева от Велико Търново и на Радослав Гайдарски от Видин.

Калоян Паргов ще остане като лидер на най-голямата червена структура – тази в София, като името му се спряга и за бъдещ зам.-шеф на партията.

Със сигурност в ИБ ще е отново и евродепутатката Илияна Йотова, която също се спряга за заместник на Нинова, след като по време на кампанията си тя се зарече да има за заместник и жена.

Единственото име, което Нинова вече спомена като сигурен член на ИБ, е  на Костадин Паскалев.

Освен него обаче се спрягат и Валери Жаблянов, както и шефката на международния отдел на „Позитано” 20 Деница Златева, пише „24 часа“.

Пленумът трябва да попълни още съветите и комисиите към НС, които Нинова се закани да работят като правителства в сянка.

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов например се очаква да оглави Съвета по регионална политика.

Лидерите на трите структури на БСП – на младежите Вероника Делибалтова, на жените Катя Николова и на ветераните проф. Владимир Топенчаров, запазват възможността да присъстват на заседанията на ИБ, но вече без право на глас.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!