Петър Курумбашев е номиниран за евродепутат на годината

Петър Курумбашев е номиниран за евродепутат на годината
Българският евродепутат е отличен в категории „Нови технологии” и „Транспорт”

Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, е номиниран в две категории на ежегодните награди „MEP Awards“.

Една година след встъпването му в длъжност, българският евродепутат е отличен за работата си в категории „Нови технологии“ и „Транспорт“.

Наградите MEP Awards, инициатива на The Parliament Magazine, се връчват ежегодно от 2005 г. насам. Категориите тази година са общо 18, като във всяка една от тях се състезават по трима души.

Номинацията е в резултат на отличителен принос на дадения евродепутат в съответната сфера по отношение на законодателната, бюджетна или супервизираща роля на Европейския парламент.

През последните месеци Курумбашев, който е член на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент (TRAN), работи активно за стимулирането на прехода на транспорния сектор към чиста енергия чрез насърчаването на електрическата мобилност и използването на горивни клетки и водород.

В няколко от докладите си той поставя акцент именно върху транспортния сектор и по-специално – върху финансиране на иновациите за развитие на инфраструктурата, решенията за присъединяване и съхранение на енергия за водородни и електрически превозни средства.

Петър Курумбашев, който е член и на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE), е номиниран и в категория „Нови технологии“. През изминалата година българският евродепутат започна работа по ключови доклади в сферата на защитата на личните данни, онлайн търговията и киберсигурността.

Припомняме, че наскоро комисията ITRE прие важни предложения на Курумбашев, касаещи стратегията за цифрова търговия, сред които са дигитализиране и опростяване на митническите процедури, използването на универсален баркод на пратките и цифровизацията на европейската промишленост чрез развитие на инфраструктурата в труднодостъпни области.

През октомври месец комисията ITRE прие и направените от Курумбашев предложения в сферата на защитата на личните данни. Сред тях бяха възможността потребителят да избира между три нива на проследяване с „бисквитки“ (cookies), което да позволи по-лесно приемане или отказ от следене, както и да не се налага изрично съгласие за проследяването на локация чрез GPRS в случай на изчезнало дете или спешно обаждане на 112 (системата AMBER Alert Europe).

Българският евродепутат използва фразата „Моето устройство е моята крепост“, за да илюстрира притесненията на гражданите относно тяхната конфиденциалност в интернет.

В последните месеци Курумбашев е активно ангажиран и в дебата по темата „Киберсигурност“ и как публичният и частният сектор могат със съвместни усилия да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени.

Българският евродепутат счита, че на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) трябва да бъдат възложени по-сериозни правомощия, така че тя да се превърне в една реално и успешно действаща структура в рамките на ЕС.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!