Атанас Зафиров: Доверието в БСП се повишава вследствие на нашето поведение в управлението

От БСП Атанас Зафиров: Срещу насилието над жени трябва да се борим с национално законодателство
Корнелия Нинова се справи отлично с ролята си на вицепремиер, показват го и резултатите

Нашите приоритети са предимно в областта на социалната политика и възстановяването на икономиката

„Преговорният екип вчера работи до късно и в следствие на това беше сформиран краен документ, с който всички участници в преговорите се съгласихме, а това неминуемо е програмата за управление с хоризонт до края на годината. И мога да кажа, че в този финален документ всички спорни моменти са изчистени. Фактически документите са два – програмата на правителството и законодателната програма.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на BG on AIR.

Зафиров коментира, че в програмата за управление има записани повече от 100 мерки, които до края на годината трябва да станат факт. „Съпътствано с промяна в законодателството, целяща от една страна изпълнение на заложените мерки и от друга въвеждане в изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост, така че средствата, които са заложени да влязат и да могат да бъдат ползвани по предназначение“, добави той.

По думите му е изпълнен мандата за преговори, който Националния съвет на левицата е възложил на преговорния екип на „БСП за България“. „В него бяхме заложили няколко краткосрочни и пет дългосрочни мерки. Всички те са ясно разписани в тези два документа.

В голямата си част направените от нас предложения намериха място във финалните документи. Разбира се нашите приоритети са ясни и те са преди всичко в областта на социалната политика, възстановяването на икономиката и енергетиката, здравеопазването, културата, образованието“, обобщи Атанас Зафиров и подчерта, че програмата на правителството е изключително амбициозна и това означава много отговорна работа в Народното събрание, а като следваща стъпка определи осигуряването на мнозинство, което е отговорност на мандатоносителя.

„По отношение на министерствата е важно да кажем, че в преамбюла на законодателната програма още като първа точка ние заложихме едно условие за функциониране на Народното събрание, което включва избор на председател на НС. И този избор трябва да стане до 22 юли. Оттам нататък следва избор на Министерски съвет. В нашия колективен орган дадохме много висока оценка за работата на министрите от БСП. Персонални разговори не са водени за лица и ресори. Мисля, че е логично да запазим тези министерства, с които в момента разполагаме“, добави Зафиров за преговорите.

„Г-жа Корнелия Нинова се справи отлично с ролята си на вицепремиер и това по мнение на всички е едно от най-работещите министерства. Показват го и резултатите, които бяха постигнати в тази сфера. Амбициозна е и програмата, която сме заложили в сектор икономика, а за да бъде изпълнена трябва да имаме можещ министър“, каза още депутатът от социалистическата партия и подчерта, че Корнелия Нинова напълно отговаря на тези условия.

Атанас Зафиров обясни, че днес от 16:00 ч. социалистите имат заседание на своя Национален съвет, където предстои да дадат отчет за свършената работа и да вземат мандат за продължаване на преговорите в частта за състав и предложения за Министерски съвет.

„Резултатите в последното социологическо проучване показват за БСП ръст от над 1.5% само за месец и половина, което е вследствие на нашето поведение в управлението и Народното събрание, защото ние се превърнахме в социалния стожер на това управление.

Няма как да ни удовлетворяват резултатите и затова смятаме, че в момента имаме нужда от една ускорена законодателна програма и работещо правителство, които могат да направят така, че българските граждани наистина да видят смисъла от политиката“, категоричен бе заместник-председателят на БСП по отношение повишеното доверие в БСП, което се отчита от последното социологическо проучване.

„Искам да погледнем алтернативата избори през призмата на обществения интерес. Само преди няколко дни имаше частични местни избори, на които регистрирахме една от най-ниските избирателни активности за всички времена, в Нова Загора например беше 26 процента. По този начин много ясно се показва, че дневния ред на българското общество е много по-различен и парламентарните избори са някъде на последно място в тази редица от приоритети, които стоят пред българските граждани.

Основните неща, които вълнуват хората са борбата с неравенствата, икономика, доходи, цени на енергоносители и потребителска кошница, инфлация – това вълнува хората и ние с нашата програма даваме решения на тези проблеми. Затова и смятаме, че изборите момента не са решение, а ще задълбочат проблемите. Ние сме в ситуация на безпрецедентна геополитическа криза и ни чакат тежки есен и зима“, обясни Зафиров за обществените нагласи.

Той заяви, че социалистите са по-скоро изненадани от начина, по който не е било прието предложението им за хартиените бюлетини. „Факт е, че начина на гласуване само с машини лиши една огромна част от българското общество да гласува. Тази грешка трябва да бъде поправена. Лъжлива е тезата, че ние връщаме хартиената бюлетина, а даваме възможност за избор на избирателите, като всеки ще може да гласува както намери за удобно“, допълни социалистът.

В заключение Атанас Зафиров изрази оптимизъм, че ще бъде съставено работещо правителство в настоящия парламент.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!