Корнелия Нинова: За нас приоритети в управленската програма са инфлацията, цените и доходите

Министър Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия и домакинства
Благодарение на БСП в бюджета има близо 250 млн. за лична помощ, останалото е популизъм, каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков

“Основата на управленската програма е много добра. Тя отразява основните ни приоритети. Но ние и досега в правителството, и за в бъдеще, се смятаме за социалният стълб в правителството и затова имаме и няколко бележки по социални мерки, които не са отразени в програмата, а присъстваха в предварителните ни разговори.“ Това каза лидерът на БСП и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред медии в Народното събрание.

Тя уточни, че предстои среща с Асен Василев и „Продължаваме промяната“, където да се изяснят тези неща.

„Държим в програмата да има безплатни лекарства за деца до 14 години – нещо, което в първоначалния вариант имаше подкрепа. Радваме се, например, че е прието нашето предложение за безплатни учебници от 1 до 12 клас. Имаме някои предложения за корекции по икономическата политика и финанси. Не е отразен първоначалния ни разговор за въвеждане на патентен данък за микро- и малки предприятия, което много ще подпомогне малките и средните предприятия в българската икономика. Имаме допълнителни предложения като това да влезе в законодателната програма Законопроектът за колективните искове, където предвиждаме да бъдат защитени българските граждани чрез въвеждане на колективен иск, иначе хората нямат пари поотделно да си плащат таксите и да наемат адвокати“, коментира Нинова.

„За нас главният проблем си остава инфлацията, цените и доходите. Затова цялостната програма с предложения на „БСП за България“ е съсредоточени в тази посока. На тази част ние ще държим много“, подчерта тя.

Пред медиите коментира и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков: „БСП винаги е заставала на страната на хората с увреждания и когато се каже, че сме против Закона за личната помощ, това е популизъм. Законът за личната помощ е факт от 2018 г. и е приет с решителната подкрепа и настояване на БСП.“

Той обясни, че това, което внасят „Има такъв народ“ е законопроект за изменение и допълнение на Закона за личната помощ. „Приветствам народните представители, гласували против включването му в дневния ред, защото този закон не е минал през обществено обсъждане, така че  да се вземе мнението на всички, които ги касае“, допълни той.

Министър Гьоков припомни, че именно с настояването и гласовете на БСП в бюджета за 2022 г. са предвидени повече от 300 млн. за хората с увреждания, от които близо 250 млн. за лична помощ.

„Ако има някакви проблеми в Закона за личната помощ и искания на част от хората с увреждания в тази насока, това трябва да се обсъди, но първо да се мине по процедурите и по нормалния ред“, каза още Георги Гьоков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!