БСП в Ямбол представи „Визия за България“

БСП в Ямбол представи "Визия за България"
Национална дискусия по политиката в земеделието ще се проведе в Ямбол през есента

„С проекта „Визия за България“ БСП представи своите намерения за развитието на България. Той не е просто управленска алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на самата система, която беше създадена през последните близо 30 години.“ Това заяви народният представител Кристиан Вигенин на пресконференция пред журналисти в Ямбол.

Той подчерта, че в документа се предвижда различен подход за ключови сектори- като образование, здравеопазване, икономическа политика, регионално развитие. „Искаме държава, която работи ефективно за преодоляването на дълбоките социални различия, за затваряне на пропастта между най-богати и най-бедни.

Искаме общество, основано на справедливостта“, допълни Вигенин. Той даде пример с въпрос, особено актуален в момента – в своята визия БСП планира реализация на програма Странджа-Сакар, която да подпомогне развитието на този изоставящ район- като спирането на обезлюдяването и създаването на нови икономически възможности в пограничните общини, което според него е въпрос на национална сигурност. Вигенин информира, че има принципно съгласие националната дискусия по политиката в земеделието да се проведе в Ямбол, което би било признание за ролята на региона в сектора.

Председателят на ОбС на БСП Катя Георгиева, която направи изказване по въпросите на регионалната политика на националния форум в НДК, сподели, че на местно ниво така предложената  платформа ще бъде обсъдена широко не само със социалисти и симпатизанти на партията, но и с други политически формации, браншови организации по сектори, НПО. Според Георгиева трябва да се обърне внимание на сближаването вътре в самите региони, да се види тяхната специфика, както и да се търси връзката между тях. По повод обществената дискусия за нови граници на регионите за планиране, тя подчерта, че за Ямбол има голямо значение къде ще попадне, затова е необходимо да се изработи ясна позиция и на БСП по този въпрос. Тя също обърна внимание на програмата Странджа-Сакар и припомни, че представители на БСП са били на място, за да разговарят с хората, чиито стада са засегнати от заразата и от действията на управляващите.

Народните представители информираха и за някои от акцентите  от миналата седмица. Кристиан Вигенин подчерта единодушното решение на Народното събрание да задължи правителството да не сключва двустранни споразумения с други страни за обратно връщане на имигранти.  Николай Пенев припомни позицията на БСП, че ЧЕЗ трябва да бъде придобита от държавата и решението на КЗК срещу сделката ЧЕЗ-Инерком отваря такава възможност.

Двамата народни представители информираха медиите и за проведената с Областния управител Димитър Иванов среща, на която са поискали информация за ситуацията в Болярово и действията на местния щаб за справяне с чумата по дребните преживни животни. Те са поискали още веднъж и съответно са получили гаранции, че здравите стада в Болярово няма да бъдат умъртвени заради откритото ново огнище. По думите на Димитър Иванов, те са под карантина, а за новооткритите случаи ще се вземе втора проба, когато това стане възможно, преди да се пристъпи към следващи действия.

Вигенин и Пенев изразиха съжаление, че предписаните мерки са приложени в цялост едва в последните дни, в резултат на обществен и политически натиск. Народните представители от БСП за България са предложили да се търсят съвместни действия на двете области Ямбол и Бургас, както и на депутатите от всички партии в тези райони, за да се гарантира по-сериозна подкрепа от държавата за региона на Странджа. Те споделиха идеята-  през есента да се направи публична среща в Ямбол с участието на депутати, министри и представители на правителството, както и на местната власт, на която да бъдат обсъдени такива мерки.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!