БСП искат оставката на шефа на АПИ Лазар Лазаров

БСП искат оставката на шефа на АПИ Лазар Лазаров

Изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров е свързан с фирмата „Агромах“ и откакто той е назначен на поста през 2014 г. тя е спечелила обществени поръчки на стойност 293.8 млн.лв. Това заявиха депутатите от парламентарната група на левицата Жельо Бойчев и Кирил Добрев в парламента в четвъртък. „Фирмата има и уникална успеваемост – от 100 участия тя печели 85-87. Толкова е натоварена, че в изминалите 2 години всяка седмица печели по една обществена поръчка, а в натоварените седмици по 2“, каза пред журналисти Кирил Добрев.

Лазаров е дал и още 50 млн. лв. към договорените 150 млн. лв. за АМ „Марица“, които са били за укрепване на канавки, твърди Добрев. Отсечката от Оризово до Димитровград на магистрала „Марица“ беше изградена от „Пътища Пловдив“ (собственост на „Агромах“ от 2014 г.) за 159 млн. лв. с ДДС. Заради „преовлажнени почви“ тя поскъпна с 43 млн. лв. без ДДС, т.е. това са въпросните 50 млн. лв.

„Агромах“ спечели и 4-годишни договори за пътно поддържане на три области в страната. Има поръчка за изграждане на нова отсечка от „Струма“ заедно с „Хидтрострой“, както и договори за инфраструктура в Благоевград и региона, финансирани с европейски и общински средства.

Жельо Бойчев припомни, че ГЕРБ е обещала да демонтира модела „КОЙ“, но вместо това е успяла успешно да го развие и награди. „Обещаха и че ще разбият обръчите на фирми около властта, а създадоха и изградиха свои собствени – например „Агромах“, подчерта Бойчев, цитиран от пресцентъра на партията.

От март прокуратурата разследва дейността на „Агромах“ и „Пътища Пловдив“. Обвинението твърдеше, че чрез кухи фирми строителната група е ощетила бюджета с 14 млн. лв. ДДС.

От Казахстан, където е с правителствена делегация, шефът на пътната агенция категорично отрече обвиненията и заяви, че информацията е предоставена „изключително манипулативно“.

Връзката

Лазаров беше начело на пътната агенция по времето на първия мандат на ГЕРБ. След оставката на Борисов – през август 2013 г., той беше сменен от поста по нареждане на тогавашния регионален министър Десислава Терзиева.

Малко след това пътният експерт напусна агенцията, а през октомври 2013 г. пловдивският бизнесмен Георги Гергов го назначи за изпълнителен директор на „Международен панаир Пловдив“. По това време Гергов имаше интереси в пътния бранш и сравнително добри позиции чрез фирмата си „Пътища Пловдив“, която спечели търг за отсечка от магистрала „Марица“. Неформално в строителния сектор се знаеше, че Лазаров управлява пътния бизнес на Гергов.

Няколко месеца след назначаването на Лазаров – през март 2014 г., „Пътища Пловдив“ смени собствеността си – Гергов я продаде на благоевградската „Агромах“. Според източници от бранша Гергов е преговарял с няколко потенциални кандидати и в крайна сметка се е спрял на „Агромах“. Твъди се, че Лазаров е участвал при договарянето. Той беше върнат начело на пътната агенция през август 2014 г.

Любопитен детайл е, че Георги Гергов е председател на Областния съвет на БСП Пловдив. Той стана част от новото Изпълнително бюро на партията след като Корнелия Нинова спечели лидерската битка срещу бившия председател на БСП Михаил Миков. Това стана не без подкрепата на самия Гергов, който също бе кандидат за поста и подкрепи Нинова на балотажа.

Опровержение

„Твърдениятза злоупотреби при изграждането и ремонта на пътната инфраструктура категорично не отговарят на истината, а поднесената по този начин информация е изключително манипулативна“, заяви в Казахстан Лазар Лазаров. Той посочи, че договорът за лот 3.1 на „Струма“ е подписан не от АПИ, а от закритата вече Национална компания „Инфраструктурни проекти“.

По отношение на цитираните от депутатите суми Лазаров каза, че „данните са за две години и се отнасят за платените суми за зимно поддържане и превантивни ремонти“. „Тези договори са нормални, ако искаме да имаме нормално състояние на пътищата“, каза още шефът на АПИ.

Той коментира оскъпяването на „Марица“ като проблем, който се появява и на други обекти. „За съжаление геоложките особености по трасетата на редица от новите участъци, които изградихме, не винаги могат да бъдат предвидени и това може да наложи необходимостта от ремонти. Самите проектанти при изготвяне на проекта не са засегнали темата и оттам по всички проекти имаме допълнителни договори за подобряване на геоложките условия – преовлажняване на почвите, свлачища и др“, каза Лазаров. „За участъка от АМ „Марица“, който се визира, имаме още няколко договора с компании, които са за пропуски при проектирането и сега възниква необходимост от ремонти“, допълни той.

„Аз не съм политик, нито политическо лице. Това, което правим в АПИ в последните години е да променяме е коренно облика на пътната мрежа. За съжаление по всякакъв начин от разни хора, с разни цели и идеали са саботира, опорочава и принизява. Не виждам нищо притеснително от данните, които са изнесени. Готови сме по всяко време за всякакъв вид проверки. Още повече, че всеки договор е минал предварителен одит, контрол, които са били необходими не само от наши институции, но и европейски, защото голяма част се изпълняват с европейски средства“, каза в заключение Лазаров.
Източник: capital.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!