Най-страшните оръжия на Русия (Снимки)

Най-страшните оръжия на Русия (Снимки)

Руските системи за ПВО са известни като едни от най-добрите в света. Дори американските сили наскоро признаха това. Пенсионираният генерал Дейвид Дептула, бивш офицер от разузнаването на американските въздушни сили, заяви в интервю за сайта „Дейли Бийст“ (The Daily Beast), че Русия има едни от най-добрите системи за противовъздушна отбрана на планетата.

Руските въздушни сили са въоръжени с разнообразие от ракетни комплекси, които са способни едновременно да проследяват различни цели.

Най-популярните преносими ракетно-зенитни комплекси (ПЗРК): „Игла-С“

Най-страшните оръжия на Русия (Снимки)

Обхват: 6000 м

Ограничение на височината на мишената: 10 – 3500 м

Този преносим ракетно-зенитен комплекс има много проста конструкция (поставка за изстрелване и ракета) и е конструиран да засича самолети, хеликоптери и дронове на ниски височини в условия на естествен и изкуствено създаден термичен шум. „Игла-С“ е почти невидим за разузнавателните технологии и е с висока степен на точност. Много експерти са на мнение, че този ПЗРК превъзхожда всичките си аналози, които съществуват днес. Той е демонстрирал способностите си в няколко конфликта, сред които бивша Югославия и Сирия. ПЗРК „Игла-С“ е доставен в страни в Югоизточна Азия, Централна Азия, Близкия и Далечен Изток, Централна Европа, Латинска Америка, Карибите и Африка.

Най-ефективната система за ПВО: С-300ВМ „Антей-2500“

Най-страшните оръжия на Русия (Снимки)

Обхват:

за аеродинамични мишени – 200 км
за балистични мишени – до 40 км
Ограничение на височината на мишената: 25 м – 30 км

Преносимата противоракетна и зенитна система С-300ВМ „Антей-2500“ е универсално средство за противоракетна и въздушна отбрана. Тя е способна както да засича балистични ракети в обсег до 2500 км, така и да прихваща всякакви видове аеродинамични мишени. Електронната система на С-300ВМ е снабдена с два радара: кръгъл радар за засичане и софтуерен радар. Първият сканира заобикалящото го пространство и е проектиран да засича самолети и хеликоптери, докато вторият бди за ракети. В момента С-300ВМ е най-мощната руска система за ПВО, налична за износ. Венецуела притежава няколко системи С-300ВМ.

Най-иновативната руска система за ПВО: „Панцир С-1“

Обхват: 1,2 – 20 км
Ограничение на височината на мишената: 15 м – 15 км

Системата е проектирана за защита на цивилни и военни обекти в къс обхват срещу всякакво съществуващо и потенциално въздушно нападение, включително за защита срещу системи за ПВО с широк обхват. Тя също може да охранява зададен обект от наземни и военноморски заплахи. „Панцир С-1“ в момента се изпитва в Сирия, където военни специалисти отбелязват подвижността ѝ (само пет минути време за разполагане), високите ѝ огнестрелни възможности и точността ѝ. „Панцир“ сваля всякакви мишени от врабче до военен самолет. Експертите я смятат за уникална. Тази машина в момента е на въоръжение в Алжир, Иран, ОАЕ и Оман.

Най-новата система за ПВО: РС С-400 „Триумф“

Най-страшните оръжия на Русия (Снимки)

Обхват на засичане: 600 км

Обхват:
за аеродинамични мишени: 400 км
за балистични мишени: 60 км

Ограничение на височината на мишената: 10 м – 27 км

РС С-400 „Триумф“ е проектирана да прихваща аеродинамични въздушни мишени (тактически и стратегически самолети и самолети с антирадарни системи, като АВАКС (AWACS) и КР (KR), включително и самолети със стелт технология в обхват до 400 километра. Може да засича балистични ракети, суперзвукови технологии и други съществуващи и потенциални въздушни заплахи. В сравнение с предшественика си С-300 „Триумф“, РС С-400 притежава два и половина пъти по-мощна система за изстрелване на ракетите. Ще бъде налична за износ след 2016 година.

Най-обещаващата система за ПВО: РС С-500

РС С-500 е най-новото поколение система за ПВО, за която се предполага, че ще бъде снабдена с концепция „избирателно разделяне“ за унищожаване на няколко балистични или въздушни мишени наведнъж. Основната цел на С-500 ще бъде да се бори с междуконтинентални балистични ракети и ракети със среден обхват. Според създателя ѝ най-новата система за защита дори ще може да достига до спътници ниско в орбитата, космически оръжия и орбитални оръжейни платформи. С-500 в момента е в процес на разработване и ще е налична най-рано през 2017 година.

Татяна Русакова, „Руски дневник“
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!