БСП на среща със СФСМВР: Трябва нов Закон за МВР и колективно трудово договаряне за служителите

БСП на среща със СФСМВР: Трябва нов Закон за МВР и колективно трудово договаряне за служителите

БСП проведе среща със Синдикалната Федерация на служителите в МВР (СФСМВР). На срещата от страна на левицата присъстваха зам.-председателят на партията Атанас Зафиров и народният представител Иван Иванов, които са и водачи в листите на „БСП за България“ за парламентарните избори, съответно в Сливен и Шумен.

На срещата се изтъкнаха редица проблеми в структурата на МВР в последните години, като акцент се постави върху нормативния хаос. Синдикатите бяха категорични, че има нужда от нов закон за МВР, както и служителите на МВР да получат право на колективно трудово договаряне.

Беше обсъден и въпросът с въвеждането на минимални стандарти за облекло, оборудване, обучение и квалификация  на полицейските служители на европейско ниво.

„Европейските граждани трябва да се чувстват сигурни и защитени, независимо в коя част на Европейския съюз се намират“, съгласиха са представителите на БСП и обещаха, че ще поставят въпроса в Народното събрание и в Европейския парламент.

„От БСП отдавна говорим за нуждата от нов Закон за МВР. Ако БСП управлява Министерството на вътрешните работи, в първите месеци ще направим пълен анализ на цялата система, на базата на който ще стъпи новият закон.

Целта при разработването на закона ще е сигурност, предвидимост и възможност за кариерно развитие на служителите без политическа намеса“, обеща Иван Иванов.

Атанас Зафиров от своя страна подчерта, че е крайно време да се реши проблемът, свързан с липсата на колективно трудово договаряне за служителите на МВР.

Социалистите също така акцентираха върху нуждата от материално-техническо обезпечаване и осъвременени възнаграждения на полицейските служители, което срещна одобрението на синдикатите.

„Имаме единомислие по проблемите, които се обсъдиха. Много от тях са залегнали в нашата програма  и са напълно изпълними, стига да има политическа воля за това. А ние имаме такава“, обобщиха в края на срещата представителите на БСП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!