БСП-Пловдив: Районната избирателна комисия Пловдив се унизи недопустимо, обслужвайки безцеремонността на водача на листата на ПП ГЕРБ

БСП-Пловдив: Районната избирателна комисия Пловдив се унизи недопустимо, обслужвайки безцеремонността на водача на листата на ПП ГЕРБ
Декларация на „ БСП за България“ от 16 и 17 МИР, Пловдив град и Пловдив област

Областният управител на Пловдив област Дани Каназирева без  притеснения погазва системно  управленската етика и законност  в полза на собствените си политически амбиции  в качеството си на водач на листа на ГЕРБ за 17 МИР Пловдив област.

Каназирева показа, че за нея да ползваш  ресурса на публичната власт в качеството й на Областен управител, но в полза на твоята лична предизборна кампания, е добре дошло, а законовите регламенти и обществени възмущения срещу  действията й са без значение.  Действията й очевидно не й причиняват неудобство и усещане за липсваща коректност и видимо се одобряват от политическите й  менторите й, ПП ГЕРБ.

Сега в качеството си на държавен служител като Областен управител, ползващ отпуск заради участие в предизборна кампания, Каназирева си позволява нееднократно и напълно умишлено да се възползва и от държавния си пост, за да ползва медийно отразяване и налага обществено влияние. Няма никаква причина насред предизборна кампания и в режим на отпуск за участие в нея, Каназирева угодно да се активира и да се явява я на здравни събития и казуси, я да се превъплъщава в инспектор на пътни ремонти. Точно това обаче се случва, а възмутените реакции на партии и общественост не спират.

Няколко са и жалбите до Районната избирателна комисия /РИК/  на 17 многомандатен избирателен район/МИР/ с настояване за санкциониране на подобно недопустимо възползване на кандидата за народен представител, Дани Каназирева, от публичния ресурс на държавната власт.

Същите са от политически партии от противоположен политически спектър, което е показателно за всеобщото възмущението. На г-жа Каназирева вероятно й се иска да е министър или дори премиер, но не е в нито едно от двете качества. Затова като  областен управител тя няма право да се възползва от възможността членове на правителството да не излизат в предизборен отпуск, ако участват в кампания за вот.

Съгласно член 161, алинея 1 от Изборния кодекс : “…кандидат, който е държавен или местен орган или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, с изключение на кандидат за общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите.“

Още по-голяма е общественото възмущение на  граждани и представители на политически сили спрямо  РИК на 17 МИР Пловдив. Областната изборна администрация  си позволи недопустимо да адвокатства на Дани Каназирева и унизи себе си с конфузно преправяни решения. Същите са публично достояние. РИК-Пловдив област трябва публично да обясни как така в разстояние на броени часове веднъж вижда основание в жалба срещу възползването на г-жа Каназирева от служебно положение в отпуск  в полза на участието й в предизборна кампания, а малко по-късно решението е сменено и точно това възползване вече отпада от становището на РИК. Втора такава жалба чака разглеждане.

Огромното ни възмущение е заради видимата обслужваща роля и вътрешна зависимост на мнозинството в състава на РИК 17 МИР Пловдив- област, рискувало авторитета си с отказа да санкционира нарушенията на водача на ПП ГЕРБ в Пловдив, Дани Каназирева. Заради това сезираме ЦИК с жалба срещу скандалното решение № 130/ 14.03.2021 г. на РИК на 17 МИР с настояване за публична позиция и аргументи. Това е тежко компрометиране почтеността и безпристрастността на  изборната администрация и силен сигнал, че квотното преимущество в състава на Районните избирателни комисии с лицето на ПП ГЕРБ превръща членовете  им в пазачи на партийните интереси на управляващата ПП ГЕРБ.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!