БСП: След като нанесохте удар на българското селско стопанство – сега удряте и цялата икономика чрез петролните продукти

БСП: След като нанесохте удар на българското селско стопанство – сега удряте и цялата икономика чрез петролните продукти
Искате да накажете руснаците, но единствените, които наказвате са българските граждани – те плащат на бензиностанциите 3 лв. за литър дизел

„След като нанесохте удар върху българското селско стопанство, сега искате да ударите цялата икономика чрез петролните продукти. Приемате един категорично антибългарски закон“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев днес по време на дебатите, свързани със законовите промени по отношение на ограничителните мерки спрямо Русия.

„Вносителите се срамуват да обяснят за какво става дума“, заяви проф. Гечев и посочи, че в зала никой не е събрал капка срам да излезе и да аргументира това, което се предлага, а на обсъждането в икономическа комисия са се изказали  4-ма души, 3-ма от които от опозицията.

Той последователно и категорично опроверга мотивите за исканите промени: „Твърдите, че прекратяването на концесионния договор с „Лукойл“ за експлоатация ще доведе до избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и ще гарантира правилното отчитане на приходите от ДДС. Пълна измама“, посочи проф. Гечев и припомни, че и на „Росенец“ е имало представители на НАП, на Гранична полиция, на митниците. „Казвате пълен контрол – тогава арестувайте всички представители на държавата, ако са допускали контрабанда“, реагира социалистът.

Вторият мотив, че прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде следваща стъпка от лишаването на „Лукойл“, оттам и на Кремъл от допълнителни печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. „Значи втората стъпка изцяло е свързана с антируска политика, а не е пробългарска политика“, обърна се към управляващите проф. Гечев.

Той подчерта отново факта, че ЕК е разрешила на България  и Унгария да внася руски петрол до края на 2024 г. „Но нашите юнаци не искат да внасяме евтин руски петрол, искат да внасяме скъп петрол“, реагира професорът. По думите му, примерите с Италия и Германия изобщо не са съизмерими с България, тъй като италианците са решили проблема си с вноса на петрол от близката Либия, през Средиземно море, а в Германия „Роснефт“ има няколко поделения. „Така че чисто икономически ударът ще е върху България“, заяви социалистът.

Проф. Гечев посочи и като проблем, за който вносителите нищо не казват, маршрута, по който ще внасяме петрол. „Даже ако свободно се минава през Босфора, а това няма как да стане, нито технически, поради пропускателната способност, нито поради увеличените такси – ще коства стотици милиони повече по доставките на неконкурентноспособен петрол“, заяви той.

„Така че това, което пише тук в мотивите –  „без да се влияе на цените и на конкурентноспособността“ е все едно да се каже „слънцето залязва, ама ще е светло през нощта“. Няма как да увеличавате транспортните разходи и се преработва петрол с друго съдържание и това да не се отрази на цената“, коментира проф. Гечев.

Той даде поредица от геополитически примери и подчерта, че САЩ  няма да могат, според експертите, да заместят Русия в доставките на петрол, както и че цените ще продължат да растат, а българският народ ще е този, който ще плаща.

„С този законопроект, с който управляващата сглобка се опитвате да накажете Путин и руснаците, единствените, които наказвате са българските граждани. Защото те плащат на бензиностанциите продукцията от “Лукойл” и цените, които вече са 3 лв. на дизел, вследствие на това ваше решение, ще ви се сторят като пролетна ваканция след една година“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Христо Проданов в последвалия дебат.

По думите му, с целенасочената политика, която управляващите водят, накрая ще принудят “Лукойл” да затвори. „Поне народните представителите от сглобката, които са от Бургас, не се ли замислят, че там работят хиляди хора, които ще останат на улицата? Няма да накажете нито Путин, нито Митрофанова, ще накажете българите и бургазлиите“, заяви Проданов.

По думите на народния представител от „БСП за България“ Петър Кънев, само 5 души са прочели секретния доклад на Министерски съвет с вносители ДАНС, ДАР, Министерството на икономиката и ГДБОБ. „Прочетете го. Вътре черно на бяло е записано, че това, което искате от “Лукойл”, може да бъде изпълнено до август-септември другата година“, обърна се към депутатите от управляващото мнозинство социалистът.

Той бе категоричен, че решението е чисто политическо.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!