България иска да получи от Русия лиценз за ремонт на МиГ-29

България иска да получи от Русия лиценз за ремонт на МиГ-29
Министерството на икономиката и Министерството на отбраната на Република България ще проведат разговори с РКС “МиГ”.        

Министерствата на икономиката и на отбраната на България възнамеряват да положат усилия, за да гарантират, че всички въздухоплавателни средства, и оборудване на Българската армия, включително и  МиГ-29 да се ремонтират в държавното предприятие “Авионамс “, заяви Министърът на икономиката на България, Теодор Седларски по време на работно посещение в компанията.

“Авионамс” е единствената компания, извън Русия, която има способността да се ремонтира хеликоптери за граждански и военни Ми-8, Ми-17 хеликоптери и техните модификации, както например самолет МиГ и Су, заяви Министърът на икономиката на България.

В 2008-2012 г. дружеството е изцяло приватизирано, но през август 2016 бе  изкупени от правителството на страната за коло 15 милиона евро. В момента заводът изпълнява договор за ремонт на 36 бойни хеликоптери на НАТО.

По време на посещението в “Авионамс ” Теодор Седларски обеща да подкрепи развитието на предприятието и да се осигури необходимото финансиране за тази цел. Той отбеляза, че за реализацията на целия ремонт на самолетите и оборудването на българските въоръжени сили трябва да получат съответните разрешения от руска страна. Българските власти планират да проведат преговори по въпроса с РКС “МиГ” и други руски структури,писа Регнум.

Правителството на Бойко Борисов  отказа да поднови договора с руската страна за МиГ-29,за което бившият военен министър е следствен.*

След това шест двигателя на българските МиГ-29 бяха ремонтирани в Полша, която не разполага с лиценз за извършване на този вид работа. Въпреки факта, че РКС “МиГ”, предупреди на отказ от отговорност за продължаването на експлоатацията на такива двигатели, от българска страна все още се обръщат към услугите “партньори от НАТО.”
Поради  факта на сключване на договора с Полша от България,ответник по наказателно дело,  стана екс министърът на отбраната Николай Ненчев.**

През ноември 2016 год.,Министерството на отбраната на България подписа споразумение с РКС “МиГ”,  за доставка на десет двигателя за МиГ-29 – четири нови двигатели РД-33 Серия 2 и шест,които са били в експлоатация и и преминали профилактика. По силата на споразумението, доставка на първите двигатели да се проведе преди края на април 2017 г., а останалите ще бъдат закупени по два всеки месец.
“Авионамс”  авиоремонтен завод, е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа, предлагащ пълен набор от услуги по ремонта и модернизацията на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, изтребители Миг и Сухой и учебните Л-39.
……………………………………………………….
* **
 На 16 януари 2017 г., Софийска градска прокуратура  внесе в Софийски градски съд, обвинителен акт срещу министъра на отбраната на Република България в оставка Николай Ненчев. Той е обвинен в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление, с две отделни деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление.

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък – чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

За времето от 05.05.2015 г. до 09.09.2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната, Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) на Република България и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

На 26.04.2015 г. между Министерство на отбраната (МО) и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 бр. двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 бр. двигатели РД – 33 и един брой кутия за самолетен агрегат – 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.) Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

В периода от 07.11.2014 г. до 29.03.2016 г. Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на ЗОВС не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България.

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия – спаднал е нальота на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност.

Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.
Източник: yphalachev.blogspot.co.uk

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!