България „опипва почвата“ за възобновяване на „Южен поток“

България „опипва почвата“ за възобновяване на „Южен поток“

За интереса на България към възобновяването на проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис“ може да има няколко причини.

Това заяви анализаторът Николай Подлевских в ефира на радио „Спутник“ в четвъртък (21 юли), предаде РИА „Новости“.

Коментарът дойде, след като преди дни директорът на „Транснефт“ Николай Токарев съобщи, че компанията е получила от София официално уведомление за желанието ѝ да бъдат запазени перспективите за изграждането на нефтопровода. Според него този проект не е отписан и при необходимост може работата по него да започне.

Според Подлевских за решението на България може да има няколко причини.

„Възможно е да става въпрос за съображения, че при строителството на тръбопровода България ще получи сериозни постъпления в бюджета си. От друга страна за страната има определени рискове, като например от разлив на нефт и това явно е минус. Именно под този предлог България навремето се отказа от въпросния проект.

Но евентуалните загуби са в пъти по-ниски от придобиването на транзита. Струва ми се, че реалната причина България отново да проявява интерес към проекта са промените в Европа във връзка с Brexit. Сега страната „опипва почвата“ за известна степен на нова самостоятелност, която може заради промяната на конфигурацията в Европа“, заяви Подлевских.

Повод за завръщането към проекта може да е и нестабилната обстановка в Турция, смята анализаторът. Заради опита за държавен преврат временно бе закрит Босфора, а през него минава морския маршрут за доставка на нефт.

„Подобни проекти като „Бургас-Александруполис“ естествено биха били полезни заради критично високата натовареност на Босфора и Дарданелите. Заради събитията в Турция потребителите силно се разтревожиха и е възможно да са изпратили на България сигнал, че транзитните пътища трябва да се диверсифицират. Тръбопроводът минава през България и Гърция, подминавайки Турция. В известен смисъл това е някаква алтернатива“, заяви експертът.

Анализаторът не изключи и възможността България да подава сигнал за възобновяването и на други проекти.

„Смятам, че ще бъде „опипана почвата“ и за евентуалното възобновяване на „Южен поток“ Напомням ви, че той бе спрян също по формална вина на България. Разбираемо е обаче, че натиск са оказали ЕС и САЩ. Но сега заради променящата се конфигурация е възможно България да изпрати сигнал: хайде да разгледаме тези варианти още веднъж“, предполага Подлевских.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!