Весела Лечева: Ще се върнем в НС, когато се върнат отнетите права на българските граждани и се изпълни законът

Весела Лечева: Ще се върнем в НС, когато се върнат отнетите права на българските граждани и се изпълни законът
„БСП ще се върне в пленарната зала, когато видим, че този парламент е в състояние да води смислен дебат, не се занимава с жълтории, под паравана на евродирективи- не се прокарват лобистки закони и когато се върнат отнетите изборни права на българските граждани“.

Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева.  Тя подчерта, че за левицата е важно да се следват законите на страната – да се въведе машинното гласуване, да започне процедура за избор на ЦИК, да се върнат преференциите.

Весела Лечева обясни, че с напускането си на парламента БСП е дал знак на управляващите, че начинът, по който се променят изборните правила и се отменят вече дадени права на българските граждани, е в разрез с очакванията на обществото.  „Въпреки 16 часа дебати в пленарна зала, нашите аргументи не дадоха резултат. Единствената възможна крачка, за да ги накараме да чуят, че не сме съгласни с този начин на действие, беше напускането на парламента“, обясни тя и допълни, че това работи и припомни, че вече два пъти, излизайки от НС, аргументите на левицата биват чути.

Весела Лечева заяви, че с напускането си на парламента БСП даде знак и към всички демократично настроени организации и политически партии за правовия ред в държавата. „Ако парламентът нямаше толкова ниско доверие, не излъчваше толкова дефектни закони и беше в крак с дневния ред на хората, нямаше да водим този разговор и БСП нямаше да го напусне“, коментира тя.

Лечева каза, че според последни проучвания- ниското  доверие на българските граждани в изборния процес е тревожно. „Това, което направи управляващото мнозинство в последните дни и седмици, е промяна на правилата-  отмени права на българските грждани. Това не гарантира достоверността на резултатите на изборите“, каза още тя. Според нея това, че 65% от българите не вярват на резултатите от изборите, означава, че процесът е опорочен. „Като законодатели сме длъжни да дадем възможност на тези, които са ни избрали, свободно, честно и открито да дадат своя вот“, подчерта зам.-председателя на ПГ на левицата.

Весела Лечева припомни, че БСП е взела решението за напускане на парламента на заседание на своя Национален съвет, защото партията е демократична, а не е функция на един човек.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!