„Визия за България” обединява българите

"Визия за България” обединява българите

„Имаме амбицията да довършим до края на годината проекта „Визия за България“. По време на изготвянето му сме го обсъждани с експерти, включително от БАН и неправителствени организации.

Убедени сме, че всеки може даде становище по него, независимо от коя политическа сила ще бъде. Важното е този визионерски документ да обединява българите”. Това заяви на среща с ръководството на Българска земеделска партия зам. – председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев. На срещата, на която бе обсъден проектът на БСП „Визия за България”, присъстваха и народните представители проф. Светла Бъчварова,

Станислав Владимиров, Николай Бошкилов и др. Според председателя на БЗП д-р Пейчо Касъров най-важната стъпка спрямо земеделците трябва да е прекратяване на тяхното разединение. Той изрази тревога, че има непрозрачно разпределение на европейските средства в сектора.

Д-р Касъров добави, че има проблем с кадрите в земеделието, включително и на управленско ниво. Като следващ проблем той изтъкна липсата на желание на младите българи да се върнат по селата и да обработват земеделски земи, както и силна държавна политика в тази насока. Той се оплака и от множество бюрократични пречки, които спъват бизнеса в сектора, както и нелоялна конкуренция, дъмпингов внос на стоки. Д-р Касъров алармира, че заради дъждовете в началото на лятото, реколтата от пшеницата няма да е добра и прогнозира скок на цената на хляба.

„Земеделието има сериозни проблеми. Няма прозрачност в управлението му. Има много субективизъм и корупция. Във „Визия за България“ сме наблегнали на политика върху малките и средните стопанства и за младите фермери.” Това каза народният представител проф. Светла Бъчварова. Тя изтъкна редица проблеми, характерни за земеделието, и прие препоръките на представителите на БЗП. „Работим в посока на изготвяне на стратегическа рамка за следващия програмен период, в който приоритет са малките и средните стопанства, както и млади фермери”, заключи тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!