Корнелия Нинова: Чума няма – отговорност да поемат министрите Порожанов и Радев и премиерът Борисов

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!
Да се провери дали не беше акция за източване на европейски средства

„Когато казахме, че няма доказателства за чума, ме питаха кой ще понесе отговорността, ако чумата плъзне из страната и аз я разнасям с маратонките си от двора на баба Дора по цяла България. Отговорих, че аз поемам отговорността, ако пламне чумата. В политиката това означава да си отида, ако съм причина за чумата. Сега кой ще поеме отговорността и кой ще си ходи?“ Това попита председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Тя е категорична, че отговорност трябва да поемат трима души – министър Порожанов, министър Радев и премиерът Борисов.

„Днес министър Порожанов се опита да прехвърли всичко върху директора на агенцията. Ако ще има правила и ред в държавата, а ние искаме и ще ги наложим, просто трябва да се спре с този цирк“, подчерта тя. Нинова обясни, че за Търговския регистър отговорността пое бушонът – председателят на регистъра. „Г-жа Цачева си седи – не знае нищо.

За фалита на „Олимпик“ отговорността пое Ралица Агайн. Председателят на Комисията не знаела, а Горанов със самочувствие обяснява, че няма проблем. Сега всички стрели се насочват към г-н Илиев от Агенцията по храните. Стига вече!“, отсече председателят на БСП. Тя припомни, че на три заседания в парламента, два извънредни председателски съвета и едно в зала на тяхно изслушване, Порожанов и Радев са убеждавали народните представители, че има чума и единствените мерки, които трябва да се предприемат е да се избива всичко наред. „Нашата позиция остава и до сега – да се дадат доказателства, да не се убиват предварително животни, да се изолират под карантина, да се изчакат вторите проби, ако тогава има доказателства, да се действа. Дойдоха пробите и чума няма. Двамата министри да си ходят веднага за това, че избиха животните на хората, че съсипаха Странджа и толкова семейства“, каза още Нинова. Тя припомни и думите на Борисов:

„Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Нинова с козичките ми прилича на Меркел с мигрантите. Завиждам й как гали козички по главички“. „Нашият премиер са го галили папи и патриарси по главичката. Надявам се някой ден някой прокурор да го погали по главата“, коментира лидерът на левицата. Тя припомни и думите на Цветанов, с които я обвинява за чумата по животните: „Целта й е да свали ГЕРБ с преврат“. „Превратът стигна до официалната информация на френската лаборатория, че в изследваните зони няма чума. Два месеца след началото на проблема няма умряло животно от чума. Единствените умрели са убитите животни от режима Борисов“, каза още тя.

 

Нинова подчерта, че още тогава е подала сигнал до главния прокурор за отмяна на заповедите, с които бяха извършени тези действия и за извършени престъпления от длъжностни лица. „Получихме отговор, че прокуратурата отказва да отмени заповедите, но не казва и дума по отношение на извършени престъпления от длъжностни лица. Затова вчера я обжалвахме и искаме информация дали има извършени престъпления и от кого за разрушаване на собственост, влизане с взлом в домовете на хората, причинени материални и емоционални щети“, заяви Нинова. Тя допълни, че в близките дни ще посети Ямбол и Странджа. „Ще се срещнем с хората и ще организираме и подпомогнем желаещите да подадат искове в тяхно лично качество за претърпените щети в български и европейски институции. Трябва да се знае, че който извършва престъпление, трябва да си носи отговорност. Всеки лично трябва да си поеме отговорността“, категорична е тя.

Нинова подчерта, че остават много въпроси защо се случи всичко това, когато специалисти, ветеринари, институтът към Министерството на земеделието обясняваше, че няма доказателства за тази болест. „Ще искаме по всички законови начини да се провери дали с тези действия са искали да прикрият получени субсидии от фиктивни земеделски стопани за фиктивни животни. Да се проверят по дати действията на министър Порожанов дали всичко това не беше подготвена акция за източване на европейски средства от държавния и европейския бюджет“, каза още тя. По нейните думи министър Порожанов е променил заповед 20 дни преди да тръгне чумата, а след това се е появила и обществена поръчка на фирма на компютърни специалисти, които да вземат пари, за да правят проби. „Сигурно щеше да има и други обществени поръчки, ако не ги бяхме спрели“, допълни Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!