Вълна от бежанци тръгва от Гърция към Европа

Вълна от бежанци тръгва от Гърция към Европа

В Гърция има най-малко 41 000 бежанци и мигранти, главно сирийци, които имат право да бъдат разселвани в рамките на Евросъюза

Това заяви министърът по миграцията Янис Муцалас на пресконференция в Атина.По думите му правителството и службите на ООН са регистрирали 54 000 бежанци и мигранти в Гърция през периоди юни-юли.

От тях 41 000 са изразили желание да получат убежище или пък вече са подали молби. Други 2000 се съгласили да се върнат в родните си страни.

В същото време други 11 000 души се в процес на регистриране по гръцките острови, където са пристигнали по море от съседна Турция, уточнява БГНЕС.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел призова членките на ЕС и страните от Северна Африка да сключат споразумения за връщане на мигранти по модела на сделката с Турция в интервю за регионалния в. „Нойе Пасауер цайтунг”.

„Трябва да договорим сходни споразумения с други държави, като тези в Северна Африка, за да подобрим контрола върху маршрутите на бежанците през Средиземно море”, подчертава Меркел.

„Такива споразумения са в интерес и на бежанците”, казва канцлерът на ФРГ, посочвайки огромните рискове, които мигрантите поемат като прекосяват Средиземно море в неустойчиви лодки, както и огромните суми, които плащат на трафикантите за опасното пътуване по вода.

„По-безопасно е за тях и те имат основателни причини да останат в Турция, по-близо до родните си места, където културните и езиковите бариери са по-ниски”, изтъква Меркел, оправдавайки сделката с Турция като „правилна, както и преди”. „Трябва да работим, за да осигурим трайността й”, предупреждава федералният канцлер.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!