Ген. Радев пред пленума на БСП: Научил съм се да побеждавам! Знам какво е чест и достойнство

Генерал Радев


С дейността си до момента съм демонстрирал своя патриотизъм и действия в името на България.Ще работя като президент обединител, стъпил здраво на историческите корени, който не подправя историята и работи за изграждане на национално достойнство!
Позиции по актуални въпроси на кандидата за президент на Република България
генерал о.р. Румен Радев, изразени пред пленума на БСП, на 17 август:

„Искам да благодаря за номинациите ми за президент от всички структури на БСП. За мен това е израз на голямо доверие и в същото време изключително задължаващо. За мен това също означава и високо признание за цялата ми съзнателна дейност до момента в защита на националния интерес на България и укрепването на държавността.

Роден съм през 1963 г. в Димитровград. Завършил съм Математическа гимназия като първенец на випуск. Завършил съм Висшето военновъздушно училище специалност „Летец-пилот“ като първенец на випуск.

През 1992 г. бях първият българин, който завърши Военна академия в САЩ.
През 1996 г. завърших нашата Военна академия „Г. С. Раковски“ като първенец на випуск.
През 2000 г. придобих научна степен „доктор на военните науки“.

През 2003 г. завърших най-престижния стратегически колеж в света, смея да го твърдя, този на Военновъздушните сили на САЩ.

Планирал съм, организирал съм и съм ръководил множество международни учения с нашите съюзници, в които аз не само съм планирал, но съм влизал в оспорвани въздушни боеве, дуелни бих казал, с опоненти с много по-голям опит от моя, с опит от реални бойни мисии и съм се научил да побеждавам.

Извървял съм целия път на йерархията – от младши пилот до командир на Военновъздушните сили.

Летец съм на МИГ-29 от 1990 г., активно летящ до последния момент. Бил съм и демо пилот на този самолет с участие в България и в чужбина.

Владея английски, немски и руски.

В нашата професия място за симулиране няма. Ако няма съответните знания и подготовка, катастрофата е неминуема.

Аз катастрофи в своята дейност на моите подчинения, на себе си не съм допускал, никога не съм губил човек и авиационна техника.

Мога да кажа само, че за тази си дейност като командир аз бях стратег, защото формирах визията за развитие на Военновъздушните сили в много аспекти в един 20-годишен хоризонт.

Аз бях и дипломат, защото формирах, отстоявах и налагах интересите на българските Военновъздушни сили на различни форуми и пред различни институции в чужбина.

Аз бях и мениджър, защото трябваше да сформирам и да ръководя различни екипи в едни страшно разнородни задачи, като се започне бойна, летателна подготовка, социална дейност на моите подчинени, инфраструктура, логистика, право, финанси.

И преди всичко – бях и лидер, който се грижи за здравето, живота и развитието на своите подчинени. Който увличаше своите подчинени да го следват не по силата на заповеди, а по силата на личен пример.

Мисля, че с дейността си до момента съм демонстрирал своя патриотизъм и действия в името на България.

Мнозина от вас знаят също, че в една силно ограничена йерархична система аз неколкократно изразявах публично несъгласие с политиката на настоящото правителство в областта на отбраната. Мога да казвам „не“ и да отстоявам мнението си.
За мен като офицер и българин чест и достойнство са понятия, пълни със смисъл. Зад тях аз съм стоял с живота си.

Искам да заявя, че ако спечеля тези избори, моята дейност ще отстоява следните принципи:

България ще продължи да бъде парламентарна република с ясно разделение на властите, върховенство на Конституцията и на конституционно гарантираните права на гражданите.

Ще работя като президент обединител, стъпил здраво на историческите корени, който не подправя историята и работи за изграждане на национално достойнство.

Ще се фокусирам основно върху проблемите на хората и на страната. И няма да допусна ничие влияние при вземане на моите решения.

Като върховен главнокомандващ ще познавам в детайли предизвикателствата пред националната сигурност. И нещо особено важно – ще търся баланс във външната политика, така че България да има активна политика във формирането на европейската и международната политика със самостоятелни позиции, базирани на националния интерес.

По отношение на младите хора, на стратегическото бъдеще на България за мен най-критично важно е образованието. То трябва да бъде засилено, укрепено по всички възможни начини, така че младите хора да имат перспектива, бедните хора да могат да обучават децата си, да се получи една по-висока квалификация, защото от там тръгва нашата конкурентоспособност за производство, за икономика и инвестиции.

Ние ще имаме силна държава, ако намерим баланса, така че да имаме сигурност, която да гарантира образование, социална политика и инвестиции. В това отношение аз ще търся баланс.

Аз цял живот съм се борил да имаме армия, но армия с реални бойни способности. Въпросът не се състои само в това да купим кораби, бронирани машини и т. н., а хората в нея да се чувстват сигурни.

За Русия. Трябва да е ясно, че ние сме в НАТО и сме лоялни членове на ЕС, но трябва да имаме много трезва и балансирана външна политика. Русия в никакъв случай не бива да бъде обявявана за враг в една тревожна обстановка на Балканите и по света. Тя е икономическа и военна сила, енергиен колос и държава, която е стожер на християнството, и то в момент, в който имаме войнствен ислям, нахлуващ все повече в Европа. Ние ще търсим добри отношения с Русия. Ще търсим гарант за нашата сигурност във всяка една държава, особено в една такава сила, каквато е Русия.

Една Словакия, която също е член на НАТО и Европейския съюз, тя не скъса тези отношения. Чехия, Унгария и Гърция също не го направиха. Нима някой ги посочи с пръст и ги изгони от НАТО и ЕС? Не, защото тези държави решиха да поддържат, и то на ниво, своите бойни способности. Да бъдат членове на тези организации с активни способности, със собствена позиция и мнение, а не само с голи декларации и лозунги.

Използвани са отговори на ген. Румен Радев на въпроси, зададени му на заседанието на Националния съвет на БСП, на което той бе утвърден с убедително мнозинство за кандидат на БСП за държавен глава
Източници: Вестник „Земя” и epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!