Георги Свиленски: БСП действа единствено в български интерес, като е против санкции срещу Русия

Георги Свиленски: На пъвия тур на изборите БСП повишава резултата си с над 150 000 гласа
Стабилността на коалицията се крепи на БСП, затова искат да вбият клин между нас и ПП

„Няма напрежение в управляващата коалиция. Нормално е да има смяна, когато между министър и министър-председател има противоречия. Особено в ситуация на война е най-добре министър-председателят да има такава комуникация с всички министри, която позволява правилна реакция на България“, коментира рокадата в състава на правителството председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Направихме среща с премиера и казахме нашето виждане на ситуацията и какъв трябва да е според нас човекът, който да заеме поста на министър на отбраната. Но министърът на отбраната по коалиционното споразумение е представител на „Продължаваме промяната“. Нашите ангажименти спират дотам. Ние нито можем да посочим човека, нито да го оттеглим“, добави Свиленски.

Той изрази удовлетворение от избора за министър на отбраната, като отбеляза, че г-н Заков е близо до проблемите и е наясно със ситуацията, тъй като е представител на НАТО, а в същото време е работил по проблеми, свързани с Русия.

„България като страна и като история е най-свързана с Русия и това няма човек, който да го отрече. И затова всичко това, което се случва, ние, българите, го страдаме, защото и Украйна, и Русия са ни братски народи“, категоричен бе Георги Свиленски.

Председателят на парламентарната група на левицата посочи, че БСП действа единствено в националния интерес на България. По неговите думи социалистите са против санкциите срещу Русия, защото от тях България ще загуби, а големите държави ще спечелят. „Това го показват фактите от предишните санкции, когато стокооборота на Русия се увеличи от 500 на 700 млрд. долара“, аргументира се Свиленски.

„Не мога да разбера защо в лицето на Стефан Янев се вижда ляв проект, тъй като за мен като човек, който повече от 30 години е член на Българската социалистическа партия, този човек не съм го виждал в средите на БСП. Не съм чул и леви послания от него. Всеки, който е тръгнал с нов проект, опитвайки се да взема гласове от БСП, съдбата му е ясна. Справка – Мая Манолова. Виждате колко гласа има и къде се намира в момента“, коментира още социалистът.

„На Шипка отидохме аз и мои колеги от парламентарната група, както много български граждани, да почетем паметта на хилядите български опълченци и на загиналите руски, украински, белоруски, румънски, финландски воини. Аз бях сред хилядите български граждани на Шипка, а тези, които викаха, бяха десетина. Бях на два метра от народните представители на „Продължаваме промяната“. Явно младежите на ГЕРБ много са се уплашили, че бяха разкрити в това, което са извършили с вдигането на цените на горивата, и спешно търсиха да сменят една тема с друга тема“, обясни ситуацията Георги Свиленски.

Според него такива спекулации и вбиването на клин между БСП и „Продължаваме промяната“ ще продължат, защото стабилността на коалицията се крепи на участието на БСП в нея.

„Всички знаят, че ако извадят БСП от коалицията, правителството пада – което е целта на ГЕРБ, да се върнат отново на власт. Те се опитват последните седмици да се самопредлагат. Двамата им заместник-председатели, Томислав Дончев и Даниел Митов, говорят разнопосочно. Даниел Митов казва, че не са подкрепили кабинета, а са подкрепили оставката на Янев. Томислав Дончев вчера казва, че са подкрепили министъра, защото трябва да има министър на отбраната. ГЕРБ се опитват по всякакъв начин да се прилепят към управлението, защото не е комфортно да си опозиция на управление, което проверява и разследва твоите сделки. Но рано или късно тези неща ще излязат на бял свят“, каза още Свиленски.

„Ситуацията е трудна при всички тези кризи, но правителството има потенциала и амбицията да решава проблемите на държавата и мисля, че го прави. В ситуация на война, при която в цял свят се повишават цените, работата на правителството е да намери тези защитни механизми, чрез които българските граждани да усетят по-малко натиска и от горивата, и от енергоносителите, и от хранителните продукти, които трябва да бдим да не поскъпнат“, каза в заключение той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!