Георги Свиленски: На пъвия тур на изборите БСП повишава резултата си с над 150 000 гласа

Георги Свиленски: На пъвия тур на изборите БСП повишава резултата си с над 150 000 гласа
81% от гласовете в ромските секции печели ГЕРБ

„На тези местни избори ГЕРБ има 100 хиляди гласа за общински съветници по-малко от предходните. 100 000 българи са се отрекли от г-н Борисов и неговата политика за четирите години управление в местната власт.

В същото време кандидатите на БСП за кметове имат 100 000 гласа повече, кандидатите за общински съветници повишават гласовете си с около 50 хил. Политиката на БСП и нашите предложения са  припознати от 150 хил. души повече в сравнение с 2015 г.“

Това заяви на пресконференция в централата на БСП Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ „БСП за България“ и член на Националния предизборен щаб на „БСП за България“.

Той коментира, че от сутрешното участие на премиера Борисов в една телевизия става ясно, че за него изборите са приключили, че за втори тур няма отношение и вероятно не подкрепя кандидатите, които продължават на втори тур.

“ Направили сме представителна извадка в 100 ромски секции в цялата страна, където ясно се вижда, че  81 % от гласовете в тях печели ПП ГЕРБ, а 19 %- са за всички останали участинци в изборите „, подчерта  Свиленски.

Той заяви,  че ако  Борисов казва, че братя Галеви са помогнали на Мая Манолова като са купували гласове за Йорданка Фандъкова, за да може Мая Манолова да каже, че Фандъкова е кмет с ромски гласове, Свиленски попита – кой купува тогава гласове в други части на страната като Силистра, Пазарджик и Септември. По неговите думи  друг феномен на тези избори са недействителните бюлетини:  „От 3 милиона граждани, които гласуваха, в избирателните кутии бяха намерени 600 хиляди невалидни бюлетини. Красноречив пример е  Симеоновград – бяха намерени 1200 чисто бели бюлетини, без отбелязване“. Според него решението на този въпрос е машинното гласуване. Само машинното гласуване е инструментът за честни избори.

„Следващата седмица отново  ще го предложим в бюджета за следващата година“, категоричен бе социалистът. Свиленски зададе въпрос- премиерът Борисов дали е провел разговори с водещи бизнесмени, върху които да оказва натиск за подкрепа на кандидати на ГЕРБ. „Ако не е провел такъв разговор, то на какво се дължи подкрепата на Христо Ковачки в Перник за Вяра Церовска?“, уточни Свиленски. Относно действията на МВР, прави впечатление, че преди втория тур са привиквани отпаднали кандидати от надпреварата, които подкрепят други кандидати, различни от ГЕРБ и върху тях е оказван натиск. „Решението на всички тези въпроси не е в институциите, решението е във всички нас. Решението е в масово излизане и гласуване. Призивът ни е към всички български граждани – излезте и гласувайте, гласувайте за промяната“, завърши Георги Свиленски.

Калоян Паргов: Столичани искаме кмет, който може да управлява и е доказал човечността и грижата за хората – това е Мая Манолова

„София не прави изключение от начина, по който се проведоха изборите в цялата страна, имайки предвид гласуването в ромските квартали в града. Съотношението на гласовете между БСП и ГЕРБ в ромските секции е фрапиращо. В Слатина над 2000 за ГЕРБ и около 240 за БСП, Красна поляна – 2400 срещу 280, Люлин 700 на 200 гласа“, каза председателят на ГС на БСП – София Калоян Паргов. Той коментира, че ако се върнем назад към други избори, ще видим по-нормално разпределен вот, когато липсва натиск върху гласоподавателите. Паргов каза още, че прави впечатление, че невалидните бюлетини са превърнати във важен инструмент за манипулиране на избори.

„Отговорно твърдя, че те са толкова много не заради неграмотност на българския избирател, а заради целенасочен акт за допълнителна манипулация и изкривяване на вота“, добави председателят на столичните социалисти.

Паргов добави, че в София 5% от гласовете за БСП или 23 000 бюлетини са невалидни. Той заяви, че ако нямаше толкова много невалидни бюлетини, конфигурацията в Столичния общински съвет и в столичните райони щеше да е резлична. Паргов бе категоричен, че ако машинното гласуване вече беше факт, голяма част от манипулациите нямаше да бъдат възможни.

„В неделя ни предстои важен избор между статуквото и промяната за една различна перспектива не само за София, но и за много други общини“, каза още Калоян Паргов във връзка с предстоящия втори тур на изборите.  Той коментира, че тук не става въпрос само за битка между ляво и дясно, а между нормалното и доброто, от което софиянци имат нужда и фалшивото, зад което стоят манипулатори.

„Считам, че носителят на промяната в София са Мая Манолова и всички наши кандидати за кметове на столичните райони“, добави Паргов. Той заяви, че кандидатите на БСП гарантират по-добро управление, защото знаят и са доказали, че това означава да бъдеш отговорен за своите действия. „Столичани искаме кмет, който може да управлява и е доказал човечността си и готовността за грижа към хората. Затова призовавам всички мои съграждани да гласуват за Мая Манолова и всички, достигнали до балотаж с ГЕРБ, кандидати за районни кметове.

Така вие ще подкрепите промяната, която ще донесе на всички столичани и на София нова перспектива за развитие“, заключи Калоян Паргов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!