Корнелия Нинова: Ромите обичат Борисов и ГЕРБ

Корнелия Нинова за случая „Сотиря“: Внасяме 15 882 подписа за промени в Наказателно-процесуалния кодекс

Обединяваме се всички, искащи промяна

„Равносметката от първия тур на изборите за БСП е ръст от 150 хиляди гласа за кметове и общински съветници спрямо изборите от 2015 г.

 Това са четвърти по ред избори с увеличаване на подкрепата за БСП – спечелихме президентските с Румен Радев, на парламентарните увеличихме двойно народните си представители, а на европейските бяхме единствената партия, която увеличи броя на евродепутатите си.

На първи тур имаме спечелени 35 общини, като запазваме досегашните си кметове и отиваме на балотаж в 72 общини“. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред БТВ. Тя коментира, че при ГЕРБ тенденцията е обратна и се вижда, че те имат намаляване на доверието на последните няколко избора. Сега, на местните – със 100 000 гласа са намалели.

Нинова добави, че  когато една партия трайно на различни избори намалява доверието си, а другата леко по леко повишава това ясно показва тенденция и различното отношение към двете партии през годините. По думите й голямото предизвикателство пред БСП е обединението не само на левите кандидати, но и тези, които са против статуквото за втория тур на изборите.

„Обединявайте се, защото тяхната философия е „разделяй и владей“. Нека нашата да бъде „обединение и промяна“. Да се обединят хора различни, но искащи животът в тяхната община да бъде по- различен“, призова председателят на БСП.

Във връзка с думите на Бойко Борисов, Корнелия Нинова коментира, че гласувалите за Мая Манолова, ако направим разрез на резултатите, са хората на БСП и партията има значителен принос към успеха й. „Ние от години се стараем да разширим подкрепата си и да привлечем доверието към нашите идеи на различни хора. В някои от градовете издигнахме различни авторитети, които споделят програмата ни и  пример за това е Румен Томов в Благоевград, зад който застават всички отпаднали на първи тур кандидати“, обяви лидерът на левицата. Тя обяви още, че това не попречило на МВР вчера да привика тези кандидати, за да ги профилактира.

“Преди първия тур извикаха наш кандидат за общински съветник, който черпеше за Димитровден за разпит и взеха баницата му като веществено доказателство, Явор Божанков цял ден беше държан в полицията и разпитван, дали е бил роми, за да гласуват за него.

Върху човек, който лепи плакати на БСП в Русе, мутрите на ГЕРБ изляха кофата с лепило, а вчера в Пещера са се събрали всички работодатели от града и са “профилактирали” работниците си и семействата им.  Така се правят избори по герберски. Навсякъде, където се предприеха такива реакции, имаше обратен ефект“, заяви още Корнелия Нинова.

Тя посочи, че купеният вот променя реалния резултат. По думите й премиерът сутринта е изказал странна теза, че братя Галеви купували ромски гласове за Фандъкова, за да помогнат на Манолова. “Ако това е ставало в София как това стана в Силистра – 135 гласа за ГЕРБ и 5 за БСП, Поибрене – 353 на 28,  Септември – 315 на 5, Монтана – 476 на 20, Ветрен – 418 на 15, Велинград – 160 на 6, Твърдица – 227 на 28, Лом- 228 за ГЕРБ и 14 за БСП, Петрич – 205 на 9 гласа и още десетки други ромски секции в цялата страна“, обяви още Корнелия Нинова. Тя заяви, че политическият извод е, че ромите много обичат Бойко Борисов и ГЕРБ в цялата страна и искат управлението им да продължи. „След тези данни за изблиците на сложни мисли отстрана на Борисов логиката мълчи, трябва да се занимае психоанализата, защото в София този вот може да не е надделял, но в Поибрене сигурно е успял“, коментира още Корнелия Нинова. Тя добави, че е унизително да гледаш как хората продават гласа си за 20 лева, защото са гладни и трябва да ядат.

Нинова обясни още, че друг голям проблем на тези избори е огромният брой на невалидните бюлетини – 616 116. „Гласовете на 25% от гласувалите българи са отишли на вятъра. Управляващите умишлено премахнаха машинното гласуване, за да могат да фалшифицират бюлетините, защото машините не отчитат фалшиви бюлетини. Ако не бяха премахнали машинното гласуване 616 хиляди българи щяха да отчетат гласуването си. Затова в момента нямаме реален вот, а резултатът е изкривен“, категорична бе Нинова. Тя добави, че трета много голяма тревога за България е ниската избирателна активност. „Това делегитимира всички политици, защото 1/3 от българския народ ни избира и от тази една трета ние събираме определени проценти. Партиите трябва да започнем да се променяме, като поведение и структура, за да върнем доверието на хората. Ако не го направим тежко на всички ни“, категорична бе лидерът на БСП . Тя обясни още, че корпоративният вот също е огромен проблем пред изборите в България. „Христо Ковачки публично подкрепи Вяра Церовска в Перник, вероятно срещу ангажимента да продължава да гори европейски отпадъци в града и перничани, и софиянци да ги дишат. Бизнес интересът го кара да подкрепя статуквото и всички, които не искат това да продължи са на ход в неделя“, заяви Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!