В Германия Радев направи изключително важни срещи и договорки за бъдещето на България

В Германия Радев направи изключително важни срещи и договорки за бъдещето на България
Развитието на отделните държави и региони в Европейския съюз както и свързващата ги инфраструктура не е равномерно и това налага да бъде оказана допълнителна подкрепа за реализацията на проектите за транспортна и енергийна свързаност в Централна и Източна Европа.

Това беше общата позиция на президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда, които проведоха двустранна среща днес в Мюнхен, съобщиха от пресслужбата на българския държавен глава.

Двамата президенти са били категорични, че по-добрата свързаност в Източна Европа ще насърчи търговския обмен в региона, ще осигури по-висок икономически растеж и ще бъде от полза за целия Европейски съюз.

Българският президент приел поканата на своя полски колега да представлява страната ни на втората среща в рамките на инициативата „Три морета“, инициирана от Хърватия и Полша, която ще се проведе в полския град Вроцлав. На срещата се очаква да бъдат подписани и първите споразумения за усъвършенстване на регионалната енергийна и транспортна инфраструктура.

Запазването на Кохезионната политика към България след 2020 г., като фактор за икономически растеж и сближаване с по-развитите държави в ЕС е от изключително значение, е заявил на срещата президентът Радев. Българският държавен глава е получил уверение от президента Дуда, че Република Полша разбира значението на запазването на Кохезионната политика за Република България и подкрепя българската позиция.

И Румен Радев, и Анджей Дуда са посочили, че енергийната диверсификация е от ключово значение за Източна Европа, която ще увеличи сигурността в доставките на енергийни ресурси и ще доведе до намаляване на техните цени. Държавите от региона ще продължат и усилията си за разширяване на енергийните мрежи по коридора „Север-Юг“, които ще позволят алтернативни доставки за всички страни от Източна Европа. В Република Полша вече е изградено пристанище за доставки на втечнен газ, което предстои да бъде разширено и с допълнителен терминал за такъв газ от Норвегия. България има своя действащ интерконектор за пренос на природен газ от Румъния и президентът Радев е призовал за изграждането на енергийната инфраструктура, която да свърже България и Полша.

Двамата президенти са отбелязали позитивната тенденция в икономическия обмен и туризма, като през 2016 г. стокообменът надхвърля 1.3 млрд. евро., а България е била посетена от 300 000 полски туристи. Полският държавен глава подчертал пред президента Радев, че очаква този брой да нарасне и през 2017 година страната ни да бъде посетена от половин милион полски граждани.

По време на срещата българският държавен глава е оценил високо двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и изрази желание за неговото задълбочаване.

В рамките на Мюнхенската конференция президентът Румен Радев проведе срещи и с Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и с европейския комисар Йоханес Хан, по време на които бяха обсъдени актуални проблеми на миграционната криза и отражението и върху България.

Държавният глава обсъди с президента на Естония Керсти Калюлайд сътрудничеството на двете държави в рамките на техните председателства на Съвета на Европейския съюз, както и положителния опит на Естония при въвеждането на електронно управление.

По време на форума президентът Румен Радев се срещна и със своя азербайджански колега президента Илхам Алиев, който отправи покана към българския държавен глава да направи официално посещение в Азербайджан.

В Мюнхен президентът Радев беше поканен и на работна среща по актуални въпроси на сигурността, в която взеха участие американски сенатори, висши военни на САЩ и представители на деловите среди. Форумът бе председателстван от бившия военен министър на САЩ Уилям Коен и командващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа ген. Къртис Скапароти.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!