Атанас Зафиров: Една кауза за която дадох сърцето си!

16809761_1268488979911383_1429520903_n
Бившият военен санаториум в Поморие се възражда !

Новият управител и бъдещите служители проведоха ползотворна среща

Шефът на МБПЛР „Вита“ – Велинград, д-р Любомир Крантев, пристигна в черноморския град, за да вдъхне доверие и спокойствие на служителите в БДПЛР „Свети Георги“ – Поморие /бившия Военен санаториум/. С решение на Министерски съвет болницата се слива с „Вита“, а д-р Крантев ще бъде и неин мениджър.

„Министерството на отбраната застава зад решенията на ръководството на МО при бившия Министерски съвет и е категорично, че ще ги изпълнява“, съобщи д-р Крантев. Тази информация се потвърждава и от две писма на министъра на отбраната Стефан Янев – до кмета на Община Поморие, Иван Алексиев, и до Омбудсмана на Република България, Мая Манолова. В тях се декларира, че Министерството на отбраната няма да ревизира позицията на предишното ръководство на МО относно актива в Поморие.

„Миналата седмица проведох разговор с ръководството на Министерството на отбраната по тяхно искане. Един от засегнатите въпроси беше казусът „Поморие“. От МО заявиха готовност да помагат по всички възможни начини и със средства, за да ускорят процедурата по прехвърлянето на имота и движимата собственост. В момента тече процедура по оценка на дълготрайните активи. Необходимо е лицензирана фирма да изготви оценка и след като приключи тази законоустановена процедура, министърът на отбраната ще прехвърли със заповед имота“, обясни шефът на „Вита“.

В качеството си на изпълнител на тази заповед, д-р Крантев ще разработи нова структура, щат и ще регистрира болничното заведение в Агенцията по вписванията. Следващата стъпка изисква разрешение от Министерството на здравеопазването за упражняване на дейността, а това ще даде възможност за представяне на поморийския санаториум в публичното пространство с нова идентичност – собствен облик и визия. Финализирането на административно-правните етапи ще даде юридическа възможност на управителя да предприеме започването на ремонтни дейности, да назначи служителите по щат, да създаде организация на работния процес и готовност за приемане на пациенти. Кога ще се случи това зависи от много фактори. Прогнозата на д-р Крантев е, че ще се реализира в края на април – началото на месец май.  Според разчетите, които той е направил със специалисти – за обновяване на базата, внедряване на нова апаратура и техника, превръщайки болницата в съвременно лечебно и конкурентноспособно заведение, са необходими 5 милиона лева. „Това са много пари, с които не разполагаме в момента, но програмата е направена в дългосрочен план – до края на 2020 г. Базата е на МО  и те са ангажирани да подпомагат и поддържат. Надявам се тази тенденция да се запази през годините. За начало са отпуснати 1 милион лева, които са добър старт“, заяви д-р Крантев пред служителите. „Отделно, при един добър мениджмънт, новото лечебно заведение ще акумулира приходи към МО. Една част от тях ще са за заплати, друга за поддръжка, за инвестиции… Желателно е в бъдеще, когато потръгнат нещата, да бъде осигурен и фискален банков резерв.“

На срещата със служителите д-р Крантев сподели, че „ВИТА“ – Велинград е на самостоятелна издръжка.  Вече 16 години, откакто е управител на болницата като търговско дружество, не само няма дългове, а всяка година е на печалба. Това я превръща в  уникална болница, защото няма друга такава в България, която всяка година е на печалба. За да се случи това и в Поморие , трябва да се изпълнят две условия: „Да не се краде! Да се ръководи правилно и ефективно!“, каквото верую изповядва д-р Крантев.

Успехът на „Вита“ се дължи на балансираната мениджърска политика и правилните разчети на разходите. Печелившото болнично заведение във Велинград доказва, че дори и в трудни условия, с добър управленски екип от специалисти и ръководител, всичко е възможно.

На срещата в бившия Военен санаториум в Поморие, д-р Крантев информира служителите за свършеното до момента, докъде е стигнала процедурата по трансформацията, вдъхна им увереност и гарантира, че всички ще бъдат назначени. На присъстващите бе предоставено заявление за постъпване на работа, което трябва да бъде придружено с мотивационно писмо.  За д-р Крантев е от изключително значение квалификацията на служителите да отговаря на позицията, която искат да заемат. „Това е така, тъй като нямам уверение през годините – кой как е назначаван, дали е на подходящата за него позиция и може да изпълнява функциите, произтичащи от длъжностната му характеристика. За мен е без значение кой на кого е човек и дали е красив, а дали си върши работата. Ако заеманата длъжност  не отговаря на квалификацията на служителя, ще се наложи преквалификация или ще заеме друга позиция. Идеята ми е да бъде преназначен досегашният персонал от Поморие. Ако е необходимо, ще търсим хора и от общината. Не от Велинград“, каза д-р Крантев.

В момента обектът е в ръцете на Министерството на отбраната и не е прехвърлен на „Вита“. Управителят на „Вита“ – Велинград се явява само в качеството си приемник, според решение на МО и в негово изпълнение.  Към този момент той не управлява имота и не получава пари за стопанисването му. Уволнените служители, които ще бъдат преназначени, не са оставени „на улицата“. Те получават компенсации, а ръководството на МО е дало заявка – във възможно най-кратък срок процесът по прехвърлянето да се финализира, да започнат ремонтите и служителите да се върнат на работа. Това може да се случи най-рано през април, смята и министърът на отбраната Стефан Янев.
Източник: nabrega.bg

Всичко това се случи не без големите заслуги на ексдепутатът от Бургас Атанас Зафиров !

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!