Корнелия Нинова: Няма да позволим 2 млрд. лв. за социални плащания да отидат за нови 8 самолета F-16

Корнелия Нинова: Поемам цялата отговорност и подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия
В момента най-важна е България, българският интерес и как да преведем хората през зимата, която ни чака

„Ясната позиция на Българската социалистическа партия е че искаме да се прекрати войната. Искаме мир, сваляне на оръжието и от двете страни, дипломатически преговори и постигане на мирно решение. Няма да позволим България да бъде въвлечена във военния конфликт.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

„Виждам как се променят в последните дни позициите в Европа на някои лидери. Нека и ние да проявим хладнокръвие и разум. Изборите ще минат, но войната остава и ни чака тежка зима. Затова да мислим как по-леко хората да минат през зимата“, коментира тя.

Нинова даде пример с решението на Германия от вчера, според което страната няма да изнася танкове в Украйна и няма да позволи по никакъв начин НАТО да става страна в конфликта. „От Европа се чува тон за смекчаване на санкциите, това е добър път“, смята лидерът на левицата.

По думите на Нинова трябва сериозно осмисляне на последиците от това, което ни чака през зимата: „Виждате какво се случва със Северен поток, говори се за режим на тока, ограничение на ползването на топла вода. Макар и да сме в кампания в момента и всяка партия да гони партийния си интерес, най-важна е България, националният интерес и как да преведем народа си и държавата през зимата, която ни чака“, заяви тя и допълни, че това изисква диалог.

Затова БСП предлага таван на цените. „Говоря го от месеци, не знам защо никой не ни чува. От 2 седмици половин Европа е с таван на цените. Това не е антипазарна мярка, а е работеща“, заяви председателят на БСП и припомни решението за замразяване на цената на тока за домакинствата. „Така преведохме през февруари и март милиони български семейства през тежките зимни месеци. Работи ли за българския народ – работи. Защо не чувам другите лидери да говорят за това?“, попита лидерът на социалистите.

На второ място Нинова посочи изземване на свръхпечалбите от енергийните дружества и справедливото им преразпределение към домакинствата и фирмите. „Приложихме ли го зимата – приложихме го. Иззехме свръхпечалби от АЕЦ “Козлодуй“, влязоха във фонда за сигурност, подкрепихме фирмите и семействата. Спасихме икономиката и излязохме на първо място в Европа по промишлено производство“, припомни Корнелия Нинова и представи следващата мярка на левицата за справяне с инфлацията, а именно общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар. „Не е нормално тези обществени институции да са на борсата и да се състезават да си купуват ток“, смята тя.

За БСП са изключително важни социалният стълб, социалната политика и социалната защита. „Това си остава наш приоритет, а това означава повишаване на доходите“, допълни Нинова и обясни, че от левицата имат конкретни предложения, по които е необходимо да се говори още на 3-ти октомври, защото предстои приемане на бюджет. „И именно – повишаване на минималната заплата – 500 000 българи работят на 710 лв. Ние искаме тя да се повиши и да стане 50% от средната – 850 лв.“, посочи тя и сподели, че от срещите ѝ из страната става ясно, че икономиката работи и работодателите могат да осигурят това увеличение.

Следваща стъпка е преизчисляване на пенсиите. „Започвам да се притеснявам какво прави служебният кабинет“, заяви Нинова и поясни: „Правят едни анонси, че ще орежат социалните плащания. Ние оставихме пари за преизчисляване. Борисов всява паника и лъже, че няма пари – оставихме пълна хазна от 9 млрд. лв. и 1.5. млрд. излишък“, уточни тя.

„Служебният кабинет разписа инвестиционен проект за нови 8 самолета F-16 – в тази криза, когато народът не може да изкара зимата, ще дават 2 млрд. за нови самолети, които ще дойдат 2030 г.“, обясни Нинова и определи това решение като абсурдно. „Няма да позволим 2 млрд., предназначени за пенсии, да отидат за самолети“, каза още тя. Лидерът на левицата уточни, че българската армия се нуждае от модернизация, но в момента сме връхлетени от кризи и ако сме държавници, трябва да си подредим приоритетите.

„Служебният кабинет не подлежат на парламентарен контрол, но започне ли парламентът, всички министри трябва да дойдат и да кажат какво правят“, смята председателят на левицата.

Нинова наблюдава умора в хората, но въпреки това вярва, че ще има кабинет, защото е ключово в момента за България. „Ако няма парламент, това би било катастрофално за зимата. Трябва да приемем бюджет, да увеличим пенсиите, да вдигнем заплати, да сложим таван на цените – всичко това изисква Народно събрание“, уточни тя.

Относно сепарирането на министерства Нинова заяви: „От една страна колегите са прави, че това е затваряне в една партия, но от друга е ясна отговорност. Ние управлявахме социалната политика и сега се знае БСП какво направи в тази сфера. Управлявахме икономиката и можем да кажем, че я стабилизирахме. Съдете по резултатите“, призова лидерът на БСП.

По думите ѝ липсата на опит в “Продължаваме промяната“ си е личал в последния парламент. „Те бяха нова партия, ние се опитвахме да помагаме. Политиката има нужда от млади хора, но и от опитни. Особено в тези кризи трябва да се заложи на стабилно, сигурно, на хора, които са изпитани и са се доказали. Сега не е време за нови експерименти и нови спасители“, категоричен е председателят на партията.

Нинова приема решението за генерална и сериозна реформа в съдебната система, но обясни, че не е работа на служебния кабинет да прави законопроекти, които да имат дългосрочна визия. „Така че ние имаме своето предложение за съдебна реформа. Започнахме го в предишния кабинет. Това е едно от добрите неща, които започнахме – разграждането на стария модел на управление на Борисов. Разбира се този модел се мобилизира и ни свали, но това е второто, на което ние държим след социалната политика – категорична борба докрай за нов модел на управление на държавата“, обясни Нинова.

Лидерът на левицата коментира и събитията по пътищата от последните дни: Дрогирани, пияни всеки ден карат, убиват деца и хора по пътищата. На това трябва да се сложи край и ред. Трябват драконовски закони, драконовски контрол за изпълнението им, съд, затвор, конфискация. Зад всеки такъв човек стои някакъв чадър – или от полицай, или от прокурор – това е нефункционираща институционална система“, заключи Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!