Г-н Президент, последната надежда сте вие. Не ни разочаровайте

Г-н Президент, последната надежда сте вие. Не ни разочаровайте

Уважаеми господин Президент,

С настоящето писмо изразяваме нашето безпокойство и несъгласие с процедурата и съдържанието на приетия на 24 януари 2017г. от 43то НС Закон за концесиите.

След като суверенът на Република България оттегли доверието си от управляващото правителство, в последните дни на съществуващия, не подкрепен от българския народ парламент, без никаква прозрачност и обществена дискусия, бе приет закон, който притежава механизми за скрита приватизация на цялата държавна собственост, чиито изконни притежатели сме ние – българският народ.

Господин Радев, Вие бяхте подкрепен при избора Ви за президент от повече от половината от българските гласоподаватели. Доверието към Вас е едно от най-високите, получавано от български политик в годините на Втората Българска Република. Вие положихте клетва да служите на българския народ и да се борите срещу корупционните практики загнездили се в основата на новата демократична българска държава. Заклехте се да се борите срещу достигналото непознати до сега размери на социално и икономическо неравенство в българското общество, довело стотици хиляди наши съграждани до пропастта на бедността. Господин Радев, чрез приемането на Закона за концесиите и подобни лобистки закони, това неравенство не само няма да намалее, но ще обрече населението на държавата на непреодолима бедност. Подобни закони ни превръщат в крепостни васали на нео-колонизаторите от роден и чуждестранен произход. България е една от страните с най-голяма степен на корупция в света. Имайки предвид този факт, Вие бихте ли поверили цялата държавна собственост и нейната експлоатация на икономически субекти собственици на капитали с недоказан и криминален произход, на субекти, за които думите морал, етика, социална съпричастност са чужди.

Долуподписаните граждански активисти бихме искали да чуем Вашето становище по предвидените разпоредби в текста на гореспоменатия закон, както и да Ви призовем да използвате правото си на вето, чрез което законът да бъде върнат за обсъждане в 44то НС:

• Смятате ли, господин Радев, че намаляването на прозрачността при подписване на договори за концесии е в полза на българското общество ? Чл.4 (2) Принципът на прозрачност може да бъде ограничена.

• Смятате ли, че скритото приватизиране на всички национални богатства е начин за съхранение на българската държава? Според новоприетият закон максималният срок за концесия от 50 г., може да бъде продължен до безкрайност, при съгласието на МС.
• Смятате ли, господин Президент, че за предоставяните полувековни концесии, мониторингът трябва да се извършва без участието на Граждански Контрол? Защото Член 36 от Закона не го предвижда.

• Смятате ли, че офшорни фирми могат да бъдат успешни и благонадеждни концесионери? В закона липсва забрана за предоставяне на концесия на фирми с офшорна регистрация.

• Господин Президент, с един Закон са променени текстовете на всички закони отнасящи се за природните богатства, културното наследство и инфраструктурата на държавата. Това господин Президент, в интерес на българския суверен ли е ? С липсваща прозрачност са променени следните закони, споменаваме в текста само репрезентативна извадка : Закона за водите, Закона за гражданското въздухоплаване, Закона за културното наследство, Закона за железопътния транспорт, Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на РБ, Закона за опазване на Земеделските земи, Закона за пътищата, Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Във всички изброени закони текстовете за максимален срок за предоставяне на концесии са заличени.

Питаме Ви, господин Радев, кои обстоятелства наложиха високоскоростното приемане на новия Закон? И Вие, като директно избран представител на българския народ, одобрявате ли го ? Доверието в институциите на страната ни е на историческо ниско ниво, но Вие имате нашето доверие. Не ни разочаровайте Господин Президент, говорете с нас!

С уважение,
Народно Социално Движение
Мирослава Димитрова – зам. председател

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!